U Požegi na Badnjak otvorena “Caritasova riznica dobrote”

Na Badnjak, 24. prosinca 2020. biskup Antun Škvorčević u prostorima Caritasa Požeške biskupije proglasio je ustanovljenje Caritasovu riznicu dobrote, projekt kojim će se svakog mjeseca određenom broju obitelji osigurati ono što im je potrebno za dostojan život. Nakon biskupovog pozdrava djelatnicima i volonterima Caritasa na čelu s ravnateljem Ivanom Popićem i tajnicom Katarinom Paulić, bilježnik Matej Siluković pročitao je Dekret o ustanovljenju Caritasove riznice dobrote u kojem biskup kaže:

 »Caritas Požeške biskupije, smješten ove godine na svetkovinu njegova nebeskog zaštitnika sv. Lovre u veće i prikladnije novouređene prostore, ima mogućnost na kvalitetniji način razvijati dosadašnje programe pomoći osobama u potrebama, te pokrenuti i organizirati nove programe. Pored svakodnevne usluge koju Caritasova kuhinja od samih početaka Požeške biskupije pruža osobama u nemoći da si same priprave objed, Caritas je nastojao određenom broju obitelji i pojedinaca skromnijeg imovinskog stanja osigurati prehrambene proizvode kojima si same mogu spremiti jelo kao i higijenske potrepštine. U sadašnjim okolnostima umnožio se broj ljudi koji su u navedenim potrebama te ovime ustanovljujem RIZNICU DOBROTE CARITASA POŽEŠKE BISKUPIJE sa sjedištem u zgradu Caritasa Požeške biskupije, Cirakijeva 12, Požega. Po kriterijima mjerodavnih socijalnih službi i utvrđenom rasporedu Riznica će svakog mjeseca dodjeljivati određenom broju obitelji u materijalnoj nevolji iz grada Požege i okolice ono što im je od navedenih sredstava potrebno za jednomjesečni dostojan život. Povjeravam ravnatelju i tajniku Caritasa da s volonterima potaknu one osobe, ustanove, trgovine i poduzeća koji su u mogućnosti i imaju spremnost biti suradnici u navedenom plemenitom djelu da pomognu Caritasu osigurati u njegovoj Riznici dobrote dovoljnu količinu sredstava, kako nitko od  ljudi u potrebi ne za njih bio uskraćen. Uz redovita sredstva koja će za navedenu svrhu osigurati Požeška biskupija u okviru mogućnosti svoga proračuna, očekuje se obećana novčana i druga potpora mjerodavnog ministarstva Republike Hrvatske, Požeško-slavonske županije, Grada Požege i drugih jedinica lokalne uprave. Zauzetošću pojedinih župnika i njihovih suradnika, napose caritasovih volontera župnih pastoralnih vijeća, u župama Požeške biskupije, osobito gradskim valja također osnovati Caritasove riznice dobrote, koje će surađivati sa središnjom Riznicom u Požegi. Neka Bog po zagovoru sv. Lovre, zaštitnika Caritasa Požeške biskupije svojim blagoslovom prati dragocjeno djelo plemenitosti prema ljudima u osnovnim životnim potrebama«, kaže biskup Antun u Dekretu. Potom je biskup Antun  određenom broju potrebitih podijelio prve pakete pomoći i zaželio im sretan Božić i Božjim blagoslovom ispunjenu novu godinu.  Pored toga susreo se i s korisnicima Caritasova projekta „kruh i mlijeko za svaki dan“. Zahvalio je prisutnim caritasovim volonterima Ivici Grgiću, Veri Šimunović, Veni Bijeliću i Vedranu Akaloviću za sve ono što svakodnevno čine u služenju potrebitima, napose u svakodnevnom razvoženju hrane starijima i bolesnima.

Prije toga biskup Antun je u pratnji ravnatelja Caritasa Ivana Popića, ravnatelja Svećeničkog doma i Središnje biskupijske kuhinje Ivice Žuljevića i tajnika Mateja Silukovića pohodio Središnju biskupijsku kuhinju u Domu pape Ivana Pavla II. koja svakodnevno priprema osamdesetak obroka za one koji su nemoćni da si same priprave objed. Voditelj kuhinje Željko Launek sa suradnicima je predstavio biskupu obroke koje su pripremili korisnicima za božićne blagdane. Biskup im je zahvalio za svakodnevno služenje u pripremi hrane te njima i njihovim obiteljima zaželio sretan i blagoslovljen Božić. Ravnatelj Svećeničkog doma Ivica Žuljević zahvalio je biskupu za pažnju koju je svojim pohodom iskazao djelatnicima kuhinje kao i podršku koju pruža karitativnim projektima, među njima i Caritasovoj kuhinji, koja je veliki doprinos u pomaganju najpotrebnijima. Odgovarajući na pitanja novinara, biskup je utvrdio kako se djelatnici Središnje biskupijske kuhinje trude nabaviti što kvalitetnije namirnice s požeškog područja gdje je poljoprivreda važna gospodarska grana, kupujući ih ili dobivajući kao donaciju s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, čime se želi pomoći njima, ali i korisnicima kuhinje da dobiju svježu i zdravu hranu.