Četvrtak drugog tjedna po Božiću

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Četvrtak
Svagdan u božićnom vremenu

Čitanja: 1 Iv 3, 11-21; Ps 99, 1b-2. 3. 4. 5; Iv 1, 43-51.


Evanđelje dana (Iv 1, 43-51)

„Ti si Sin Božji, Kralj Izraelov!“

U ono vrijeme: Naumi Isus poći u Galileju. Nađe Filipa i reče mu: »Pođi za mnom!« Filip je bio iz Betsaide, iz grada Andrijina i Petrova.

Filip nađe Natanaela i javi mu: »Našli smo onoga o kome je pisao Mojsije u Zakonu i Proroci: Isusa, sina Josipova, iz Nazareta.« Reče mu Natanael: »Iz Nazareta da može biti što dobro?« Kaže mu Filip: »Dođi i vidi.« Kad Isus ugleda gdje Natanael dolazi k njemu, reče za njega: »Evo istinitog Izraelca u kojemu nema prijevare!« Kaže mu Natanael: »Odakle me poznaješ?« Odgovori mu Isus: »Vidjeh te prije negoli te Filip pozva, dok si bio pod smokvom.« Nato će mu Natanael: »Učitelju, ti si Sin Božji! Ti kralj si Izraelov!« Odgovori mu Isus: »Stoga što ti rekoh: ‘Vidjeh te pod smokvom’, vjeruješ. I više ćeš od toga vidjeti!« I nadoda: »Zaista, zaista kažem vam: gledat ćete otvoreno nebo i anđele Božje gdje uzlaze i silaze nad Sina Čovječjega.«


Razmišljanje

Odabrati Isusa! Svaki naš dan prožet je određenim odabirima, odlukama, obavljanjem različitih životnih, obiteljskih, poslovnih i inih obveza. Jesam li u stanju u svemu tome zamijetiti Isusa, čuti Njegovu Riječ koja je upućena meni: Pođi za mnom! (Iv 1, 43) Od tebe ovisi hoćeš li odgovoriti Isusu, čuti Njegovu Riječ upućenu tebi. Jesi li spreman zajedno s Isusom prijeći slijedeću životnu etapu? Pogledaj Filipa koji susreće Isusa, oduševljava se Njime i svjedoči za Njega. Vrati se trenutcima iz svoga života u kojima si jasno čuo Isusove riječi, u kojima si opipljivo doživio Njegovu prisutnost. Što si tada osjećao u svome srcu? Radost, mir, sreću, potrebu da drugima govoriš o svome iskustvu? Pogledaj kako se Filip ponaša, kako reagira, što čini? Razmisli malo kako je to kod tebe kada, ne samo da susrećeš Isusa u Euharistiji, nego Ga i primaš u svoje srce?

Često nedostaje radosti na licima ljudi koji se vraćaju sa sv. Pričesti. Što – nemaju razloga za radost? Ta njihovo srce je postalo živo svetohranište, sam Bog je u njihovu srcu. Neka Natanaelovo oduševljenje i vjera nakon razgovora s Isusom ispuni sada tvoje srce. Učitelju, ti si Sin Božji! Ti kralj si Izraelov! (Iv 1, 43) Što bi htio i što možeš ti nadodati ovim Natanaelovim riječima oduševljenja? Z. L.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)