Utorak dvadeset i trećeg tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: Kol 2, 6-15; Ps 144, 1-2. 8-9. 10-11; Lk 6, 12-19.

Titular: Nova Kapela – Blažena Djevica Marija – svetkovina.

Klanjanje: Čaglin.


Evanđelje dana (Lk 6, 12-19)

„Provede noć moleći se pa izabra dvanaestoricu, koje prozva apostolima.“

U one dane iziđe Isus na goru da se pomoli. I provede noć moleći se Bogu. Kad se razdanilo, dozva k sebi učenike te između njih izabra dvanaestoricu, koje prozva apostolima: Šimuna, koga prozva Petrom, i Andriju, brata njegova, i Jakova, i Ivana, i Filipa, i Bartolomeja, i Mateja, i Tomu, i Jakova Alfejeva, i Šimuna zvanog Revnitelj, i Judu Jakovljeva, i Judu Iškariotskoga, koji posta izdajica.
Isus siđe s njima i zaustavi se na ravnu. I silno mnoštvo njegovih učenika i silno mnoštvo naroda iz cijele Judeje i Jeruzalema, iz primorja tirskog i sidonskog nagrnuše da ga slušaju i da ozdrave od svojih bolesti. I ozdravljali su oni koje su mučili nečisti dusi. Sve je to mnoštvo tražilo da ga se dotakne jer je snaga izlazila iz njega i sve ozdravljala.


Razmišljanje

Ime nosi u sebi svoj sadržaj, određeno značenje. Zadatak imena je „definirati“ onoga koji se tim imenom predstavlja. Ime mi može reći tko sam, koji je moj poziv, za što sam „predodređen“, koje su mi preferencije i zadovoljstva u životu i sl.. Ime otkriva dinamičnost čovjeka koji ga nosi. Jer pozvan sam u život. Junaci današnjeg evanđeoskog odlomka navedeni su poimence, a neki i nadimcima. Ali ne želimo ovdje analizirati sva ova imena i njihova značenja. Uzet ćemo samo Petra. Hebrejsko ime Kefa, isto kao i grčko Petros, znači Stijena. Ime govori o ulozi koju će Petar odigrati u novoj vjerskoj Zajednici koja je u nastajanju. Danas se u Zajednici vjernika spominjemo Imena Marijina. Što znači hebrejsko ime Mirjam? Veličanstvena, Ona Koju Ljubi JHWH (tetragram Božjeg imena: Ja sam onaj koji jesam, Izl 3, 14), Moj Rođak Je Svesilini. Naša imena nose u sebi poruke jer je naš Stvoritelj dao smisao našim životima. Nitko od nas ne može reći da je njegov život beznačajan. Ako netko tako misli neka provjeri značenje svoga imena i počne ga ostvarivati. W.Cz.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)