Subota desetog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: 1 Kr 19, 19-21; Ps 15, 1-2a i 5. 7-8. 9-10; Mt 5, 33-37.

Titular: Okučani – sv. Vid – svetkovina.

Klanjanje: Novska – sv. Luka Evanđelist.


Evanđelje dana (Mt 5, 33-37)

„Ja vam kažem: Ne kunite se nikako!“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Čuli ste još da je rečeno starima:
Ne zaklinji se krivo,
nego izvrši Gospodinu svoje zakletve.
A ja vam kažem:
Ne kunite se nikako!
Ni nebom
jer je prijestolje Božje.
Ni zemljom
jer je podnožje njegovim nogama.
Ni Jeruzalemom
jer grad je Kralja velikoga!
Ni svojom se glavom ne zaklinji
jer ni jedne vlasi ne možeš učiniti bijelom ili crnom.
Vaša riječ neka bude:
‘Da, da, — ne, ne!’
Što je više od toga,
od Zloga je.«


Razmišljanje

  • Uspet ću se na goru gdje se oko Isusa okupio silan svijet. Sjest ću među ljude koji pažljivo slušaju. Zamislit ću kako kroz mnoštvo do mene dopire Isusov glas: Čuli ste … (r. 33)
  • To se događa svakodnevno. Isus uzlazi na goru i čeka me sa Svojom Riječju. Pitanje je znam li ja uzaći „na goru”? Znam li se izdići iznad svojih svakodnevnih obveza, briga, sitnica i čitati Bibliju, moliti se Riječju, čuvati Riječ u srcu?
  • Bogu su mučne naše licemjerne riječi, naše laži (rr. 33-36). U Starom Zavjetu Bog nas na više mjesta upozorava na lažno zaklinjanje. Zamislit ću se nad svojom istinoljubivošću, iskrenošću u svojim razgovorima i ponašanju.
  • Izvrši Gospodinu svoje zakletve. (r. 33) Zastat ću nad ovim riječima. Koje sam zakletve, zavjete dao pred Bogom? Ispunjavam li ih? Pogledat ću svoj dosadašnji život iz perspektive vjernosti Bogu.
  • Ne kunite se nikako… (r. 34) Isus me upozorava na isprazne zakletve na svetinje. Ne smijem se oslanjati na prazne riječi već na Boga samoga. On je jedina Riječ u kojoj ću naći oslonac.
  • Bog od mene ne očekuje velike riječi i svečane prisege. On želi da moje riječi budu jednostavne i odlučne potkrijepljene životom. Moram biti vjeran svom izgovorenom „Da!” Bogu i „Ne!” zlu! (r. 37)
  • Pred kraj meditacije ponovit ću pred Isusom svoja životna obećanja, zavjete i odluke. Srcem ću u poniznosti ponavljati: „Sačuvaj me u Svojoj vjernosti!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)