JEDANAESTA NEDJELJA KROZ GODINU

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

JEDANAESTA NEDJELJA KROZ GODINU

Čitanja: Ez 17, 22-24; Ps 92, 2-3. 13-14. 15-16; 2 Kor 5, 6-10; Mk 4, 26-34.


Evanđelje dana (Mk 4, 26-34)

„Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća.

U ono vrijeme: Isus govoraše mnoštvu:
»Kraljevstvo je Božje kao kad čovjek baci sjeme u zemlju. Spavao on ili bdio, noću i danju sjeme klija i raste – sam ne zna kako; zemlja sama od sebe donosi plod: najprije stabljiku, onda klas i napokon puno zrnja na klasu. A čim plod dopusti, brže se on laća srpa jer eto žetve.«
I govoraše: »Kako da prispodobimo kraljevstvo nebesko ili u kojoj da ga prispodobi iznesemo? Kao kad se gorušičino zrno posije u zemlju. Manje od svega sjemenja na zemlji, jednoć posijano, naraste i postane veće od svega povrća pa potjera velike grane te se pod sjenom njegovom gnijezde ptice nebeske.«
Mnogim takvim prispodobama navješćivaše im Riječ, kako već mogahu slušati. Bez prispodobe im ne govoraše, a nasamo bi svojim učenicima sve razjašnjavao.


Razmišljanje

  • Sjest ću do Isusovih nogu i slušati Njegove prispodobe o Kraljevstvu Božjem. Ovo je Njegova omiljena tema. Često i rado je pokreće u Evanđelju, a ona se tiče moje vječnosti.
  • Kraljevstvo Božje već vri životom. A ipak je slabo, neuočljivo-poput sjemena u zemlji. Raste na neki miran i ponizan način (rr. 26-27). Isus me želi podsjetiti da Kraljevstvo dobra nije tako vidljivo na van kao kraljevstvo zla. Na svijetu ima mnogo dobra koje sazrijeva danju i noću.
  • Pogledat ću s Isusom svoju obitelj i zajednicu. Zamolit ću Ga da mi pomogne vidjeti dobro koje u njima klija. Što dobroga uočavam? U kome ili u čemu mi je najteže vidjeti dobro? Što mi je lakše uočavati: dobre ili loše strane?
  • Zemlja sama od sebe donosi plod… (r. 28) Dobra zemlja rađa dobrim plodovima. Razvoj mog duhovnog života ovisi o iskorištavanju dobra koje je u meni. Vjerujem li da sam plodno tlo? Koja dobra primjećujem u sebi? Zamolit ću Isusa za mudrost da mogu pravilno iskoristiti svoja dobra.
  • Iščekivanje usjeva zahtijeva vrijeme. Najprije se pojavljuje stabljika, tek potom klasje puno zrnja (rr. 28-29). Duhovni rast iziskuje od mene disciplinu i vjernost u malim stvarima. Jesam li sposoban radovati se zrnu dobra koje se pojavilo uslijed mog rada na sebi?
  • Isus mi jamči da će vjernost u malome donijeti velike plodove. Zrno dobra nosi u sebi ogroman životni potencijal (rr. 30-32). U vrijeme kad ne budem očekivao pojavit će se plodovi vjernosti. Duhovna škrtost daje mal urod.
  • Predat ću Isusu cijeli svoj život, svako i najmanje zrno dobra koje sam pronašao u sebi. Predat ću Mu također svako i najmanje dobro u mojoj obitelji i zajednici. „Isuse, čuvaj dobro sjeme u meni!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)