Utorak jedanaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: 1 Kr 21, 17-29; Ps 50, 3-4. 5-6ab. 11 i 16; Mt 5, 43-48.


Evanđelje dana (Mt 5, 43-48)

„Ljubite svoje neprijatelje!“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Čuli ste da je rečeno:
Ljubi svoga bližnjega,
a mrzi neprijatelja.
A ja vam kažem:
Ljubite neprijatelje,
molite za one koji vas progone
da budete sinovi
svoga Oca koji je na nebesima,
jer on daje da sunce njegovo izlazi
nad zlima i dobrima
i da kiša pada
pravednicima i nepravednicima.
Jer ako ljubite one koji vas ljube,
kakva li vam plaća?
Zar to isto ne čine i carinici?
I ako pozdravljate samo braću,
što osobito činite?
Zar to isto ne čine i pogani?
Budite dakle savršeni
kao što je savršen Otac vaš nebeski!«


Razmišljanje

  • Gorljivo ću zazivati Duha ljubavi da prožme moje dubine i otvori moje srce za teške Isusove riječi. Što bih od Njega najgorljivije zatražio?
  • Čuli ste… (r. 43) Isus Svoje učenike osvještava da su njihovi umovi i srca pod utjecajem onoga što stalno slušaju: voljeti prijatelje, mrziti neprijatelje. Kakva mišljenja na ovu temu čujem danas? Utječe li to na moje stavove i ponašanje?
  • A ja vam kažem… (r. 44) Isus mi daje do znanja da je Njegovo učenje često u suprotnosti s općeprihvaćenim stavovima. Imam li snage stajati na strani Isusova učenja i onda kada je ono nepopularno i protivno razmišljanju većine?
  • Ljubite neprijatelje. (r. 44) Najprije si moram priznati da u mom životu postoje neprijateljski odnosi. Njihovo zataškavanje može samo pojačati neugodne emocije. Ako se one javljaju u meni, pokušat ću ih izreći pred Isusom.
  • Volja da se ljubi neprijatelje ne podrazumijeva da će se naši povrijeđeni osjećaji u hipu promijeniti. Psihičke i duhovne rane često trebaju dugo vremena da se zaliječe. Samo ih Otac može potpuno izliječiti.
  • Stat ću pred Oca sa svojim ranama i osjećajem nepravde. Osvijestit ću da me On poznaje do najvećih dubina. Poznaje također moje neprijatelje i zlo koje su mi nanijeli, ali svejedno ih nikada ne prestaje ljubiti (r. 45). Zamolit ću Njegovu ljubav da liječi moju bol i osjećaj nepravde.
  • Isus me upozorava da svoju dobrotu ne ograničavam samo na odabrane ljude (rr. 46-48). Postoje li u mom životu ljudi kojima ne dopuštam da mi se približe? Ovih dana češće ću se moliti za ozdravljenje mojih najtežih odnosa: „Oče, izliječi moje srce!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)