Ponedjeljak trinaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Ponedjeljak
Svagdan

Čitanja: Am 2, 6-10. 13-16; Ps 49, 16bc-17. 18-19. 20-21. 22-23; Mt 8, 18-22.


Evanđelje dana (Mt 8, 18-22)

„Hajde za mnom!“

U ono vrijeme: Kad Isus vidje mnoštvo oko sebe, zapovijedi da se prijeđe prijeko. I pristupi jedan pismoznanac te mu reče: »Učitelju, za tobom ću kamo god ti pošao.« Kaže mu Isus: »Lisice imaju jazbine i ptice nebeske gnijezda, a Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio.«
Drugi mu od učenika reče: »Gospodine, dopusti mi da prije odem i pokopam svoga oca.« Isus mu kaže: »Hajde za mnom i pusti neka mrtvi pokapaju svoje mrtve.«


Razmišljanje

  • Zamišljam Isusa okruženog mnoštvom ljudi. Oduševljeni su čudima koja je učinio. Gledam Ga dok sjeda u čamac i udaljava se, prelazi na drugu stranu jezera (r. 18). Razmatrat ću Isusa poniznog, skrovitog, Onoga koji ne traži slavu čudotvorca. Traži samo Očevu volju.
  • Sjetit ću se svojih životnih uspjeha, uspješnih apostolata, ljudi koji su se divili mome radu. Što mogu reći o svom držanju u takvim trenutcima? Jesam li slobodan od ljudskog mišljenja i težnji da zaslužim ljudsko priznanje?
  • Učitelju, za tobom ću kamo god ti pošao. (r. 19) Zamislit ću pismoznanca kako dolazi k Isusu. Njegove riječi pokazuju da je oduševljen Isusom. Divit ću se njegovoj dubokoj čežnji i izboru. Odlučan je u ideji da ide za Isusom bez obzira na moguće posljedice.
  • Slijediti Isusa podrazumijeva, ljudski govoreći, „neizvjesno sutra” (r. 20). Jedina podrška nam je On sam. Što je ono čega se najviše bojim ako se odlučim kročiti Njegovim putem? Povjerit ću Isusu svoje strahove i poteškoće. Položit ću preda Nj svoju odanost.
  • Obratit ću pozornost na učenika koji oklijeva donijeti odluku i krenuti za Isusom (r. 21). Vezan je za voljenu osobu vlastitog oca. Isus mu razotkriva što je uzrok njegove nesigurnosti (r. 22). Ako se želi radikalno opredijeliti za Isusa, mora se osloboditi od svoje navezanosti.
  • Zamolit ću Isusa da mi ukaže na sve navezanosti na svim područjima moga života. Izreći ću ih pred Njim. Jesam li u stanju ovaj čas od njih odustati? Što mi otežava da se potpuno predam Isusu?
  • Naslonit ću se na Isusa sa svime što u svom životu volim, s onim što je meni drago i važno. Žarko ću Ga moliti da me učini potpuno slobodnim za Sebe.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)