Utorak trinaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: Am 3, 1-8. 4, 11-12; Ps 5, 4b-6a. 6b-7. 8; Mt 8, 23-27.

Obljetnica posvete crkve: Novska – bl. Alojzije Stepinac.


Evanđelje dana (Mt 8, 23-27)

„Ustade, zaprijeti vjetrovima i moru te nasta velika utiha.“

U ono vrijeme: Kad Isus uđe u lađu, pođoše za njim njegovi učenici. I gle, žestok vihor nasta na moru tako da lađu prekrivahu valovi. A on je spavao. Oni pristupiše i probudiše ga govoreći: »Gospodine, spasi, pogibosmo!« Kaže im: »Što ste plašljivi, malovjerni?« Tada ustade i zaprijeti vjetrovima i moru te nasta velika utiha. A ljudi se u čudu pitali: »Tko je taj da mu se i vjetrovi i more pokoravaju?«


Razmišljanje

  • Pridružit ću se Isusu i učenicima dok odlaze lađom (r. 23). Zagledat ću se izbliza u lica učenika. Puna su dojmova. Nedavno je Isus pred Petrovom kućom čudesno ozdravljao bolesnike (rr. 14-17). Zastat ću i promatrati Isusovo lice: umoran je, zaspao je u lađi.
  • Žestok vihor nasta na moru… (r. 24) Ulazim u dramu ove situacije: udaraju gromovi, snažan vjetar, valovi bacaju lađu, voda ulazi u lađu, Isusovi učenici gube bitku s vodom. Čujem njihov vrisak i gledam užasnutost u njihovim očima.
  • Koja iskustva u meni evocira prisustvo zla u današnjem svijetu? Što prevladava: unutarnji mir ili prestravljenost, povjerenje ili sumnja, sigurnost ili pogubljenost?
  • Zli se duhovi boje Isusove prisutnosti. Gube svoju moć. Znaju da im On zapovijeda (rr. 29. 31). Osvijestit ću si da mi, kad god živim u Isusovoj prisutnosti, demoni ne mogu ništa. Isus je veći i od najvećeg zla. Vjerujem li u to?
  • Isus oslobađa opsjednute (r. 32). Zli duhovi ulaze u svinje simbole nečistoće. Zastat ću i razmišljati o Isusu koji pun moći oslobađa jadne ljude od demona. Odvaja čistoću od nečistoće.
  • Prionut ću uz Isusa sa svim svojim slabostima, sa svojim neslobodama, sa svojom nemoći. Molit ću Ga s vjerom da me osloboditi od mojih loših sklonosti, da odstrani ono što je nečisto. U čemu mi najviše dodijavaju demoni? Povjerit ću to Isusu.
  • Obratit ću pozornost na ponašanje pastira. Oni su pobjegli. Drugi, prestrašeni traže od Isusa da napusti „njihov teritorij” (rr. 33-34). Oni ne mogu prigrliti Isusovo otajstvo i zato Ga odbacuju.
  • Kako doživljavam Isusa kao Osobu u svome životu? Vjerujem li Mu? Jesam li u stanju u potpunosti se povjeriti otajstvu Njegova djelovanja i moći? Ne postavljam li Isusu „granice” u svom svijetu? Izreći ću brzu i kratku molitvu: „Isuse, Ti si nepojmljiva moć, Tebi vjerujem.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)