Četvrtak trinaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Četvrtak
Svagdan

Čitanja: Am 7, 10-17; Ps 18, 8. 9. 10. 11; Mt 9, 1-8.

Obljetnica posvete crkve: Rajić.


Evanđelje dana (Mt 9, 1-8)

„Podali su slavu Bogu koji takvu vlast daje ljudima.“

U ono vrijeme: Isus uđe u lađu, preplovi i dođe u svoj grad. Kad gle, doniješe mu uzetoga koji je ležao na nosiljci. Vidjevši njihovu vjeru, reče Isus uzetome: »Hrabro, sinko, otpuštaju ti se grijesi!«
A gle, neki od pismoznanaca rekoše u sebi: »Ovaj huli!« Prozrevši njihove misli, reče Isus: »Zašto snujete zlo u srcima? Ta što je lakše reći: ‘Otpuštaju ti se grijesi ili reći: ‘Ustani i hodi?’ Ali da znate da je vlastan Sin Čovječji na zemlji otpuštati grijehe — tada reče uzetomu: Ustani, uzmi nosiljku i pođi kući!«
I on usta te ode kući.
Kad mnoštvo to vidje, zaprepasti se i poda slavu Bogu koji takvu vlast dade ljudima.


Razmišljanje

  • Sjest ću s Isusom u lađu (r. 1). Bit ću s Njim. Plovimo prema Kafarnaumu, sukladno željama Gadarejaca koji su zamolili da se udalji od granica njihove zemlje (Mt 8, 43). Osjećam Njegovu bol.
  • Mogu li reći da Isus ima pristup svim zakutcima moga života? Postavljam li Mu svoje granice? Što je to u čemu se opirem da Mu se prepustim do kraja? Iskreno ću to izgovoriti. Predat ću Mu svoje strahove, otpore, svoju porobljenost.
  • Stojim blizu Isusa pred kojim je paraliziran čovjek (r. 2). Gledam u Njegov suosjećajni, prodorni pogled. Vidi bolesni život paraliziranoga. Ne promiče Mu njegovo najveće siromaštvo, njegov grješni život.
  • Susrećem Isusov pogled. Sjetim se da vidi čitav moj život, poznaje svako moje ropstvo, grijeh. Molit ću Ga da mi pomogne spoznati vlastite dubine, da me nauči gledati sebe u istini.
  • Hrabro, sinko, otpuštaju ti se grijesi! (r. 2) Osvijestit ću sebi da kada god stanem pred Njega u sakramentu pomirenja, On mi svaki put upućuje iste te riječi. Što mogu reći o svojim susretima s Isusom u svetoj ispovijedi?
  • Isus prvo liječi savjest, a zatim i tijelo paraliziranog čovjeka (rr. 2-7). Daje mi do znanja što bi trebalo biti prva briga u mome životu. Do kojih životnih vrijednosti mi je najviše stalo? Oko čega najviše nastojim? Što mogu reći o svom unutarnjem stanju?
  • Uvući ću se među svijet koji se zgranuo na scenu ozdravljenja (r. 8). Osvijestit ću si koliko primam od Isusa u svakoj ispovijedi, u svakom susretu s Njim. Prionut ću uz Njega svim srcem koje On uvijek nanovo liječi i neprestano ću ponavljati: „Volim Te, Iscjelitelju srca moga!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)