Subota trinaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Am 9, 11-15; Ps 84, 9. 11-12. 13-14; Mt 9, 14-17.

Klanjanje: Velika.


Evanđelje dana (Mt 9, 14-17)

„Mogu li svatovi tugovati dok je s njima zaručnik?“

U ono vrijeme: Pristupe Isusu Ivanovi učenici govoreći: »Zašto mi i farizeji postimo, a učenici tvoji ne poste?« Nato im Isus reče: »Mogu li svatovi tugovati dok je s njima zaručnik? Doći će već dani kad će im se ugrabiti zaručnik, i tada će postiti!«
»A nitko ne stavlja krpe od sirova sukna na staro odijelo, jer zakrpa vuče s odijela pa nastane još veća rupa.«
»I ne ulijeva se novo vino u stare mješine. Inače se mješine proderu, vino prolije, a mješine propadnu. Nego, novo se vino ulijeva u nove mješine pa se oboje sačuva.«


Razmišljanje

  • Puno puta se pitam: čemu postiti? Kako reagira moja nutrina kada čujem da je post potreban? Isus mi danas objašnjava smisao posta. Prići ću Mu skupa s Ivanovim učenicima da čujem Njegova pojašnjenja (r. 14).
  • Najbolju argumentaciju za post ne nalazimo toliko u kanonima i normama koliko u osobnom odnosu s Isusom Kristom. Najveća krajnja motivacija je ljubav prema „Mladoženji” prema Zaručniku (r. 15). Razmislit ću o svojim dosadašnjim motivacijama zbog kojih sam se odlučivao na post.
  • Najteži „post” za nas jest odvajanje od Zaručnika. Kad god Ga u životu izgubimo, trebali bismo postiti. Moramo vježbati savladavanje tjelesnih osjetila, potreba i žudnji koje ubijaju naš odnos s Isusom.
  • Razmislit ću o stavovima, ponašanjima, izborima kojima gubim Zaručnika iz svog života. Želim li odustati od onoga što mi oduzima „Mladoženju”?
  • Isus mi pripovijeda prispodobu o zakrpi i vinu (rr. 16-17) da mi pomogne u raspoznavanju mojih odluka i stavova vezanih uz post. Upozorava me na nepromišljenost. Vjerske prakse bez promišljanja uništavaju moj duhovni život.
  • Staro odijelo i stare mješine simboliziraju moje prakse preuzete i sačuvane uslijed tradicije koje su mi stariji prenijeli. Njih trebam neprestano obnavljati i u sebi nanovo osvježavati da sačuvam i jedno i drugo: tradiciju i mladost u duhovnom razvoju.
  • U iskrenom razgovoru s Isusom sjetit ću se ljudi koji su mi vjerno prenijeli tradiciju posta drugih vjerskih praksi. Zamolit ću i Ga da ih neprekidno u meni pomlađuje: „Obnovi snagu duha u meni!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)