Ponedjeljak četrnaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Ponedjeljak
Svagdan

Čitanja: Hoš 2, 16. 17b-18. 21-22; Ps 144, 2-3. 4-5. 6-7. 8-9; Mt 9, 18-26.

Klanjanje: Cabuna.


Evanđelje dana (Mt 9, 18-26)

„Evo kći mi umrije. Dođi i oživjet će.“

U ono vrijeme: Dok je Isus govorio, gle, pristupi neki glavar, pokloni mu se do zemlje l reče: »Kći mi, evo, umrije, ali dođi, stavi ruku na nju, i oživjet će.«
Isus usta te pođe s učenicima za njim. I gle, neka žena koja bolovaše dvanaest godina od krvarenja priđe odostraga i dotaknu se skuta njegove haljine. Mislila je: »Dotaknem li se samo njegove haljine, spasit ću se.« A Isus se okrenu i vidjevši je reče: »Hrabro, kćeri, vjera te tvoja spasila.« I žena bî spašena od toga časa.
I uđe Isus u kuću glavarovu. Ugleda svirače i bučno mnoštvo pa reče: »Odstupite! Djevojka nije umrla, nego spava.« Oni mu se podsmjehivahu.
A kad je svijet bio izbačen, uđe on, primi djevojku za ruku i ona bi uskrišena. I razglasi se to po svem onom kraju.


Razmišljanje

  • Prići ću Isusu i Jairu kako bih bolje čuo njihov razgovor. Promatrat ću Jaira. Slušat ću kako plače. Njegovo je dijete upravo umrlo. Pažljivo slušam njegove riječi. Uvjeren je da ju Isus može vratiti u život.
  • Vratit ću se na trenutak u svoju životnu priču. Osvijestit ću sebi da je cijeli moj život bio, jest i ostat će u Isusovim rukama. Čak se i moja smrt u Njegovim rukama pretvara u život. Zamolit ću Ga da pruži Svoju ruku na sve ono što se u mom svakodnevnom životu čini teško ili čak beznadno.
  • Vratit ću se evanđeoskom prizoru. Zagledat ću se u ženu koja pati od krvarenja. Dvanaest godina borbe s bolešću nije u njoj ugušilo nadu. Uvjerena je da će joj se povratiti zdravlje ako samo uspije dotaknuti Isusa.
  • Stat ću pred Isusa sa svojim ranama koje krvare. Što je moja najveća rana? Prići ću Isusu. S vjerom ću Ga zamoliti da se dotakne mojih rana i da mi dopusti da iskusim snagu Njegovih riječi: „Vjeruj!” Vjera te tvoja spasila.
  • U nastavku molitve kontemplirat ću Isusa koji se približava mrtvomu djetetu. Pratit ću svaki Njegov pokret i gestu. Zaustavit ću se dulje vrijeme na sceni uskrsnuća. Gledat ću kako Isus prima umrlu djevojku za ruku, kako joj vraća život i podiže je.
  • Ispovjedit ću svoju vjeru u Isusovu Božansku snagu. U iskrenom razgovoru pozvat ću Ga u svoj život. Usrdno ću Ga moliti da oživi moju vjeru, nadu i ljubav, da me uzme za ruku i izvuče iz prosječnosti, duhovne hladnoće, da udahne život u sva mrtva mjesta moje osobnosti. Pomolit ću se za to isto za voljene osobe iz moje obitelji i zajednice.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)