Sv. Pio iz Pietrelcine, prezbiter

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Pio iz Pietrelcine, prezbiter
Spomendan

Čitanja: Izr 3, 27-34; Ps 14, 2-3a. 3bc-4. 5; Lk 8, 16-18.


Evanđelje dana (Lk 8, 16-18)

„Svjetiljka se stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlo.“

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije tajno što se neće očitovati; ništa skriveno što se neće saznati i na vidjelo doći. Pazite dakle kako slušate. Doista, onomu tko ima dat će se, a onomu tko nema oduzet će se i ono što misli da ima.«


Razmišljanje

  • Pristupit ću Isusu kao učenik Učitelju i kao prijatelj Prijatelju. Sjest ću pored Njega kako bih mogao neometano slušati Njegove komentare i savjete. Prije nego što počnem pomno slušati ono što mi ima reći, zamolit ću Ga da osposobi moje srce da može prihvatiti Njegov nauk.
  • Isus je Svjetlost svijeta, a ja sam Njegova svjetiljka. Ako želim biti njegov učenik, moram pristati da budem „svjetiljka na svijećnjaku” da bi oni koji „ulaze” vidjeli svjetlo (r. 16).
  • Koje karakteristike moje osobnosti su drugima svjetlo, a kojih se sramim? Jesam li doživio da mi se netko zahvaljivao na mome stavu vjere, za svjedočanstvo životom? Sjetit ću se pojedinosti toga događaja.
  • Nijedno dobro u meni, pa ni ono najmanje, neće ostati skriveno (r. 17). Ono je javno pred Bogom, a otkriva se također u mom odnosu prema drugima. Slično je i sa zlom. Bog poznaje moju nutrinu i savjest. Čak i ono što najviše skrivam, izići će na vidjelo.
  • Sagledat ću svoj život „izvana i iznutra”. Što mogu reći o transparentnosti i dosljednosti moga svakodnevnog života? Stat ću pred Isusa u potpunoj iskrenosti svoje savjesti. Zamolit ću Ga da mi pomogne vidjeti se Njegovim očima, do samih dubina.
  • Pazite dakle kako slušate. (r. 18) Slušati cijelim sobom umom, srcem i voljom – može me učiniti vrlo bogatim u životu. Posebno slušanje Božje Riječi. I obrnuto. Slušanje bez fokusiranosti napravit će od mene površna čovjeka.
  • Usrdnom ću molitvom moliti Isusa da otvori moj um, srce i volju za slušanje Njegove Riječi; da mi pokaže moju površnost i umišljenost i očuva me od samo naizgled dobroga života. Predat ću Mu iskrenost i ispravnost moje savjesti.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)