Utorak dvadeset i petog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: Izr 21, 1-6. 10-13; Ps 118, 1. 27. 30. 34. 35. 44; Lk 8, 19-21.


Evanđelje dana (Lk 8, 19-21)

„Majka moja i braća moja — ovi su koji riječ Božju slušaju i vrše je.“

U ono vrijeme: Majka Isusova i braća njegova htjedoše k njemu, ali ne mogoše do njega zbog mnoštva. Javiše mu: »Majka tvoja i braća tvoja stoje vani i žele te vidjeti.« A on im odgovori: »Majka moja, braća moja — ovi su koji riječ Božju slušaju i vrše.«


Razmišljanje

  • Približit ću se Mariji djetinjom nježnošću. Zamolit ću je da bude sa mnom dok budem meditirao Isusove riječi iz današnjeg Evanđelja. Povjerit ću Joj vrijeme svoje molitve.
  • Pratit ću Mariju koja čezne za susretom sa Svojim Sinom. Ne može se probiti do Njega zbog mnoštva svijeta (rr. 19-20). Obratit ću pozornost na to kako je Ona tiha. Prići ću Mariji kako bih razgovarao s Njom o Njezinoj ljubavi prema Isusu, o Njezinu majčinskom iskustvu Njegove prisutnosti.
  • Što mogu reći o svojoj svakodnevnoj potrebi da se susretnem s Isusom? Usrdnom ću se molitvom obratiti Mariji da mi isprosi duboku čežnju za Isusom i iskustvo Njegove žive prisutnosti u mome svakodnevnom životu.
  • Isus mi pokazuje da postoji posebno mjesto za susret s njim. To je Riječ Božja (r. 21). Slušanje Njegove Riječi vodi me u prisan odnos s Isusom. Riječ Božja može me povezati s Isusom na način koji nadilazi i najdublje ljudske odnose.
  • Dok slušam Isusove riječi (r. 21), gledam u Mariju i razmatram Njezin duboki odnos s Isusom. Divim se Njezinoj prelijepoj ljubavi prema Isusu koja se rodila u Njoj kada je prvi put primila Riječ Božju u Nazaretu.
  • Isus me podsjeća da slušanje Njegove Riječi treba dovesti do Njezina vršenja (r. 21). Isusova Riječ donosi Život. Želi ispuniti moj život onako kako je ispunila Marijin život dokraja. Marijin život mi pokazuje kako lijepa postaje osoba koja živi za Božju Riječ.
  • U usrdnom razgovoru s Marijom predat ću Joj svoj život i zamoliti je da čuva Isusove Riječi u meni. Ovih dana ću Joj se obraćati riječima: „Majko moja, čuvaj u meni Isusove Riječi.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)