Srijeda dvadeset i petog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Srijeda
Svagdan

Čitanja: Izr 30, 5-9; Ps 118, 29. 72. 89. 101. 104. 163; Lk 9, 1-6.

Obljetnica posvete crkve: Suhopolje.


Evanđelje dana (Lk 9, 1-6)

„Posla ih propovijedati kraljevstvo Božje i liječiti bolesnike.“

U ono vrijeme: Sazva Isus dvanaestoricu i dade im moć i vlast nad svim zlodusima i da liječe bolesti. I posla ih propovijedati kraljevstvo Božje i liječiti bolesnike. I reče im: »Ništa ne uzimajte na put: ni štapa, ni torbe, ni kruha, ni srebra! I da niste imali više od dvije haljine! U koju god kuću uđete, ondje ostanite pa odande dalje pođite. Gdje vas ne prime, iziđite iz toga grada i stresite prašinu s nogu za svjedočanstvo protiv njih.
Oni krenuše: obilazili su po selima, navješćivali evanđelje i liječili posvuda.


Razmišljanje

  • Ući ću u prizor koji opisuje Luka. Stat ću među Dvanaestoricu kojima Isus daje Svoju moć (r. 1). Većina njih su jednostavni ljudi. Vjerujem li da Isus može objaviti Svoju moć i u mome životu?
  • Isus Dvanaestorici daje vlast nad zlim duhovima i milost da liječe bolesti (rr. 1-2). Već dvije tisuće godina djeluje u Crkvi služeći se odabranim slugama. Odat ću Mu čast i slavu za dar svećeništva, za svete sakramente, za Njegovu Riječ.
  • Sjetit ću se događaja iz svoga života u kojima sam iskusio posebno Isusovo djelovanje: kroz Njegovu Riječ, sakramente, ljude koje mi je slao. Za koje oslobođenje i iscjeljenje Mu danas najviše želim zahvaliti?
  • I posla ih… (r. 2) Isus i dalje želi biti prisutan u svijetu po onima koje šalje. Tamo gdje živim, tamo je Njegov svijet: u mojoj obitelji, zajednici, na poslu… On je Onaj koji mi je dao ovaj moj svijet” i poslao me u njega.
  • Isus ističe važnost stava slobode (r. 3). Postoji li nešto što me muči, što me sprječava da budem Njegov svjedok? Što je glavni jaram koji osiromašuje moje životno svjedočanstvo?
  • Postoje mjesta na kojima zbog Isusa neću biti prihvaćen (r. 5). Jesam li doživio odbacivanje zbog Isusa? Jesam li bio izoliran zbog svoga životnog svjedočanstva? Kako sam to podnio? Kako to proživljavam?
  • Krenuše… (r. 6) Isus želi da idem onima koji Ga ne poznaju i koji Mu ne vjeruju. Gdje je u ovom trenutku najpotrebnije moje svjedočanstvo? Predat ću Isusu mjesta i ljude kojima znam da me šalje. Prikazat ću Mu sebe: „Isuse, budi moja snaga.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)