Četvrtak dvadeset i petog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Četvrtak
Svagdan

Čitanja: Prop 1, 2-11; Ps 89, 3-4. 5-6. 12-13. 14 i 17; Lk 9, 7-9.

Titular: Kuzmica – sv. Kuzma i Damjan –  svetkovina.

Klanjanje: Dežanovac.


Evanđelje dana (Lk 9, 7-9)

„Ivanu ja odrubih glavu. Tko je onda ovaj o kom toliko čujem?“

U ono vrijeme: Dočuo Herod tetrarh sve što se događa te se nađe u nedoumici glede Isusa jer su neki govorili: »Ivan uskrsnu od mrtvih«; drugi: »Pojavio se Ilija«; treći opet: »Ustao je neki od drevnih proroka.« A Herod reče: »Ivanu ja odrubih glavu. Tko je onda ovaj o kom toliko čujem?« I tražio je priliku da ga vidi.


Razmišljanje

  • Ući ću u duhovno stanje Heroda Antipe. Iscrpljen je. Vodi nemoralan život živi sa suprugom svoga brata, ubio je Ivana. Osjeća tjeskobu kada do njega dopre glas o Isusu (rr. 7-8).
  • Zapitat ću se o stanju svoga duha. Što prevladava u meni: mir ili nemir, tuga ili radost, unutarnja sigurnost ili strah? Zastat ću i dulje razmišljati o stanju svoga duha. S čime je povezano ono što doživljavam? Pokušat ću porazgovarati s Isusom o svojim osjećajima.
  • Što najviše opterećuje moje srce i moju savjest? Što mi oduzima životnu radost? Reći ću mu to. Molit ću Ga za oslobođenje i iscjeljenje.
  • Tko je onda ovaj …? (r. 9) Zastat ću dulje nad svojom slikom o Isusu. Kakvu sliku o Isusu nosim u svome srcu? Što mogu reći o svom odnosu s Njim? Što me kod Isusa najviše privlači, a čega se bojim? Priznat ću Mu to.
  • I tražio je priliku da ga vidi. (r. 9) Vratit ću se na svoje susrete s Isusom: na svoju molitvu, slušanje Riječi, sakramente, pobožnosti. Zašto se s Njime nalazim? Kakve želje i motivacije primjećujem u svojim duhovnim praksama?
  • Približit ću se Isusu, sjest ću blizu Njega i razgovarati o onome što sam o Njemu dosad čuo, o ljudima koji su mi o Njemu govorili. Zamolit ću Ga da mi pomogne produbiti naše prijateljstvo.
  • Iskreno ću priznati svoje grijehe i neuredne navezanosti koje unose nemir u moje srce i gase moju žeđ za vezom s Isusom. Ponavljat ću u srcu: „Isuse, nauči me živjeti u istini i slobodi.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)