Katolička malonogometna liga

21, sij 2024
Završnica KMNL-a u Požeškoj biskupiji

U organizaciji Povjerenstva za pastoral mladih, 20. siječnja 2024. održana su završna natjecanja Katoličke malonogometne lige Požeške biskupije. Odigravanje utakmica četvrtfinala, polufinala i finala odvijalo se u Sportskoj dvorani „Tomislav Pirc“ u Požegi. Nakon prethodna tri kola, u završnicu Lige od početnih šesnaest ekuipa Požeške biskupije ušlo je osam: Župa sv. Barbare iz Jakšića, Župa sv. Petra i Pavla Apostola iz Kaptola, Župa sv. Franje Asiškog iz Lipika, Župa Uznesenja BDM iz Nove Bukovice, Župa Blažene Djevice Marije iz Nove Kapele, Župa sv. Nikole Biskupa iz Pleternice, Župa sv. Tome Apostola iz Rajića te Župa Bezgrješnog začeća BDM iz Vetova.

Po završetku odigravanja utakmica, u spomenutoj požeškoj Sportskoj dvorani održana je mala svečanost dodjele nagrada najboljim ekipama i igračima ovogodišnje Biskupijske malonogometne lige. Nazočnog požeškog biskupa Antuna Škvorčevića i mlade nogometaše pozdravio je Marijan Pavelić, povjerenik za pastoral mladih, zahvalivši biskupu Antunu što svojom prisutnošću, kao i na druge načine, iskazuje potporu mladima i pruža trajan poticaj u nastojanju oko njihove osobne izgradnje. Zahvalio je svećenicima Krunoslavu Jurakoviću i Krunoslavu Siroglaviću te vjeroučiteljima San-Marku Klariću, Mirku Čičku i Mauriziu Rezi na požrtvovnoj suradnji u organizaciji i tijekom cijelog odvijanja Lige. Ukratko je potom predstavio način na koji se odvijala Liga od svojega otvorenja 9. prosinca 2023. godine pa sve do njezine završnice. Proglasio je prisutnima pobjednika Lige – malonogometnu momčad Župe sv. Barbare iz Jakšića. Drugo mjesto osvojila je momčad Župe BDM iz Nove Kapele, dok je treće mjesto zauzela momčad Župe Uznesenja BDM iz Nove Bukovice. Biskup je prvim trima ekipama uručio prigodne medalje, a pobjedničkoj ekipi i pehar ovogodišnje Lige te monografiju „Svetište Gospe Voćinske“. Uručio je i nagradu za najboljeg strijelca Lige Mateju Dorinki iz Župe Nova Bukovica, nagradu za najboljeg vratara Lige Filipu Cindriću iz Župe Nova Kapela, nagradu za najboljeg igrača Marku Grbešu iz Župe Jakšić te nagradu za „fair play“ igru malonogometnoj momčadi Župe sv. Terezije Avilske iz Požege.

Biskup Antun je potom uputio prigodnu riječ sudionicima Katoličke malonogometne lige Požeške biskupije, kazavši kako se raduje što oni kao mladi ljudi traže prigodu da bi bili zajedno, a jedna od njih je i sport u kojem se isprobavaju u vještinama, a još više u vrlinama te se u njemu prepoznaje tko je tko i kakav je čovjek. Čestitao je svim ekipama koje su sudjelovale, a posebno ekipi Župe sv. Barbare iz Jakšića za osvojeno prvo mjesto. Zatim je biskup istaknuo kako se mladi kroz sport uključuju u jedan poseban svijet, u svijet uređenih odnosa jednih prema drugima, u svijet gdje postoji pobjeda te na taj način izgrađuju zajedništvo vjere i povezanosti s Bogom. Biskup Antun zahvalu je uputio i Marijanu Paveliću, predstojniku Katehetskog ureda te svećenicima i vjeroučiteljima koji su sudjelovali u organizaciji Katoličke malonogometne lige Požeške biskupije.

Pobjednička ekipa Katoličke malonogometne lige Požeške biskupije sudjelovat će na nacionalnoj završnici koja će se održati u Zagrebu.

18, sij 2024
Završnica Katoličke malonogometne lige Požeške biskupije

U subotu 20. siječnja 2024. godine održat će se završnica Katoličke malonogometne lige Požeške biskupije u kojoj će sudjelovati: Župa sv. Barbare, Jakšić; Župa sv. Petra i Pavla Apostola, Kaptol; Župa sv. Franje Asiškog, Lipik; Župa Uznesenja BDM, Nova Bukovica; Župa Blažene Djevice Marije, Nova Kapela; Župa sv. Nikole Biskupa, Pleternica; Župa sv. Tome Apostola, Rajić te Župa Bezgrješnog začeća BDM, Vetovo. Odigravanje utakmica četvrtfinala započinje u 8,45 sati u Sportskoj dvorani „Tomislav Pirc“ u Požegi prema unaprijed dogovorenom rasporedu. Po završetku odigranih utakmica četvrtfinala, polufinala i finala uslijedit će dodjela nagrada i priznanja za sudjelovanje u Katoličkoj malonogometnoj ligi Požeške biskupije 2023./24. godine.

13, sij 2024
Treće kolo malonogometne lige Požeške biskupije

U subotu 13. siječnja 2024. održano je treće kolo Katoličke malonogometne lige Požeške biskupije. Prije odigravanja utakmica održan je prigodni duhovno-molitveni program u požeškoj crkvi sv. Lovre. Nakon pozdravnih riječi povjerenika za pastoral mladih Marijana Pavelića mladim sportašima je kratku katehezu na temu očinstva održao Matej Filipović, odgajatelj u Kolegiju Požeške biskupije i vjeroučitelj u požeškoj Katoličkoj osnovnoj školi. Izlaganje je započeo osobnim svjedočanstvom prisjetivši se svoga djetinjstva kada je nogomet zauzimao važno mjesto u njegovu životu. Kroz nogomet je sazrijevao, upoznavao sebe i stjecao prijatelje. Kada se nakon osnovne škole upisao u Kolegij Požeške biskupije sa željom da postane svećenik, bio je uvjeren da će se zbog svećeničkog poziva morati odreći nogometa. A onda se dogodio neočekivani preokret, kazao je voditelj Filipović navodeći kako je tek tada u bogosloviji dobio mogućnost još više igrati nogomet i to sa vrhunskim ekipama. Pohvalio se kako je kao bogoslov i svećenik u Rimu sudjelovao na Clericus cupu, svjetskom nogometnom prvenstvu bogoslovija te je imao priliku igrati s nogometašima iz cijeloga svijeta.

Kazao je potom da je upravo igrajući nogomet na poseban način gradio svoj odnos s ocem koji se također bavio nogometom, a u kojem je Matej nalazio uzora, oslonac i pomoć.

Potom je progovorio o važnosti uloge oca koja je svojevrsni temelj i za duhovni odnos s Bogom kojega je Isus predstavio kao našega oca. Govoreći nadalje o izazovima i svojevrsnoj krizi očinstva istaknuo je neke vrline sv. Josipa kao uzora očinstva: preuzima brigu i odgovornost, uvažava druge, zna gdje mu je mjesto i ne bježi od misije koja mu je povjerena, štiti i brani, savjetuje i ohrabruje one oko sebe, ne boji se priznati se slabim čovjekom, zna iščeznuti.

Na svršetku je primijetio kako i među nazočnim sportašima ima mladih očeva, a mnogi će to uskoro postati. Poručio im je da svojoj djeci budu čvrst oslonac te ih je pozvao da zajednički mole za svoje očeve i buduće očinstvo u euharistijskom klanjanju koje je uslijedilo.

Nakon duhovno-molitvenog programa započelo je odigravanje utakmica trećeg kola u Sportskoj dvorani „Tomislav Pirc“ u Požegi i Sportskoj dvorani Osnovne škole fra Kaje Adžića u Pleternici prema dogovorenom rasporedu. Sukladno rezultatima utakmica triju odigranih kola Lige i zbrojenim bodovima, u završnicu Katoličke malonogometne lige Požeške biskupije koja će se igrati u subotu, 20. siječnja u Požegi, ušle su ekipe: Župa sv. Barbare, Jakšić; Župa sv. Petra i Pavla, Kaptol; Župa sv. Franje Asiškog, Lipik; Župa Uznesenja BDM, Nova Bukovica; Župa Blažene Djevice Marije, Nova Kapela; Župa sv. Nikole Biskupa, Pleternica; Župa sv. Tome Apostola, Rajić; Župa Bezgrješnog začeća BDM, Vetovo.

8, sij 2024
Treće kolo KMNL-a Požeške biskupije

Nakon odigranih utakmica prvog i drugog kola Katoličke malonogometne lige Požeške biskupije minulog 9. i 16. prosinca 2023., treće kolo Lige održat će se u subotu 13. siječnja 2024. godine.

Program započinje u 10 sati u crkvi sv. Lovre u Požegi katehezom i euharistijskim klanjanjem, a nastavlja se odigravanjem utakmica od 12 sati u Sportskoj dvorani „Tomislav Pirc“ u Požegi i Sportskoj dvorani Osnovne škole fra Kaje Adžića u Pleternici.