Biskupova korizmena poruka 1999.

Korizma u Godini Boga Oca

Svoj braći svećenicima!

Korizma u posljednjoj godini priprave za Veliki jubilej 2000. obljetnice utjelovljenja i rođenja Isusa Krista zacijelo je osobito vrijeme milosti. Stoga je želimo i u Požeškoj biskupiji oblikovati u duhu preporuka pape Ivana Pavla II., osobito u skladu s naznakama u apostolskom pismu ”Tertio millennio adveniente”.

Ova godina posvećena je Bogu Ocu i na sasvim poseban način stavlja nam pred oči istinu vjere da je cijeli naš život veliko hodočašće prema Očevoj kući, te je prvi zadatak poduzimanje koraka koji vode k autentičnom obraćenju. S tim je najuže povezano ponovno otkrivanje dubokog značenja sakramenta Pomirenja, snažnijeg rasta u teološkoj kreposti ljubavi, koja se treba prepoznatljivije očitovati u povlaštenoj opciji Crkve za siromahe i odbačene, u sučeljavanju sa sekularizmom, s krizom civilizacije, na koju valja odgovoriti civilizacijom ljubavi te u tom smislu ima svoje sasvim određeno mjesto i međureligijski dijalog (Usp. Tertio millennio adveniente, br. 49-53).

Razumljivo je da će u nastojanju oko svoje duhovne izgradnje spomenute korake poduzeti ponajprije svećenici, predvoditelji Božjeg naroda, kako bi potom mogli žarče i vjerodostojnije pokretati vjernike u istom smjeru.

  1. Uz zajedničku duhovnu obnovu koju ćemo imati za sve svećenike u Požegi, preporučam dekanima naše biskupije da ne izostave organizirati i korizmene dekanatske susrete duhovne obnove za svećenike. Veoma je važan zajednički dogovor oko što bolje priprave slavljenja sakramenta Pomirenja pred Uskrs u pojedinim župama u duhu njegove koncilske obnove. Neka se posebnu pozornost posveti tom sakramentu u homilijama, propovijedima i katehezi tijekom cijele korizme te neka se višekratno organiziraju Pokornička bogoslužja, osobito tamo gdje ih do sada nije bilo. Duhom pokore i pomirenja valja prožeti i pobožnosti križnoga puta, tako drage pučkom srcu. Sve će to biti lako uskladiti s korizmenom biblijskom liturgijskom čitankom, koja je sva usmjerena na krsnu izvornu vjerničku pomirenost u Isusu Kristu, odlaganje staroga i oblačenje novog čovjeka.
  2. Tema pomirenja nije ograničena samo na sakrament Pomirenja, te bi joj trebalo omogućiti da ove Korizme progovori u što većoj širini, imajući na umu i našu poratnu situaciju u kojoj tragovi rata još uvijek podržavaju stanja nemira, ranjenosti i nepomirenosti u srcima i savjestima mnogih ljudi, osobito prognanika i izbjeglica. U ime Isusa Krista budimo ove Korizme neumorni navjestitelji mira i pomirenja u našem narodu.
  3. Pomirenje ima i sasvim konkretna očitovanja u solidarnosti sa siromašnima, u posjetu bolesnicima, starijima i osamljenima, u djelima ljubavi. Ne propustimo pokretati vjernike da svojim postom, molitvom i djelima milosrđa usklade svoje stavove s Ocem Milosrđa i ljubavi, da ove Korizme svojom žrtvom doprinesu za karitativne svrhe.
  4. U spomenutom nastojanju od velike će nam pomoći biti korizmena poruka pape Ivana Pavla II. kao i riječi Svetoga Oca, koje je izrekao tijekom prošlogodišnjeg pastoralnog pohoda Republici Hrvatskoj prigodom proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca. Učinite Papinu riječ dostupnu vjernicima u svojoj župi. Preporučite im da uz nadoknadu od 3 KN po primjerku nabave knjižicu govora Svetoga Oca u Hrvatskoj. da njegova programatska riječ ne bude brzo predana zaboravu. Kod Biskupskog ordinarijata u Požegi možete naručiti potrebnu količinu tih knjižica po spomenutoj cijeni. Ona će ujedno biti vrijedna i trajna uspomena na posljednji posjet Pape Ivana Pavla II. našoj domovini.
  5. Preporučam također da ovogodišnju Cvjetnicu u duhu priprave za Veliki jubilej proslavite u svojoj župi kao Dan mladih. Uključite mlade na različite načine u liturgiju nedjelje Muke Gospodnje i prenesite im sadržaje poruke pape Ivana Pavla II. za tu prigodu. Potaknite mlade da sudjeluju na velikom planinarskom križnom putu, koji se ove godine održava u Požeškoj biskupiji 20. i 21. ožujka te kreće iz Pleternice i ima svoje središte u Požegi.

Sva vaša nastojanja u ovogodišnjoj korizmenoj obnovi povjeravam moćnoj zaštiti Presvete Bogorodice i na sve vaše pastoralne napore zazivam obilan Božji blagoslov – uz srdačan pozdrav u Gospodinu.

U Požegi, 12. veljače 1999.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup