Odgojno-obrazovni centar

O svojoj desetoj obljetnici postojanja, 2007. godine Požeška biskupija napravila je iskorak i na odgojno-obrazovnom području utemeljenjem dviju klasičnih gimnazija u Požegi i Virovitici, otvaranjem Kolegija za srednjoškolske učenike, kao i kuće za studente u Zagrebu. To je djelo nastavila osnutkom Katoličke osnovne škole u Požegi 2009. godine, Katoličke osnovne škole u Virovitici 2015. godine i Katoličke osnovne škole u Novskoj 2017. godine.

Kako bi ujedinio i uskladio djelovanje svih odgojno-obrazovnih ustanova, prigodom dvanaeste obljetnice osnutka Požeške biskupije, dekretom od 5. srpnja 2009., biskup Antun osnovao je Odgojno-obrazovni centar Požeške biskupije. Odgojno-obrazovni centar Požeške biskupije ima sjedište u zgradi Katoličke gimnazije i Katoličke osnovne škole u Požegi, a djeluje pod geslom »Duc in altum« (Lk 5, 4).

Na čelu mu je upravitelj kojemu je zadaća brinuti se da pojedine odgojno-obrazovne ustanove Požeške biskupije djeluju u skladu sa svojim statutima kao jedinstven i usklađen sustav; da njeguju svoju posebnost kao katoličke ustanove, kako u odgojno-obrazovnim redovitim i izvanrednim programima tako i u formaciji njihovih djelatnika i odgoju učenika u duhu vrijednosti Katoličke Crkve. Upravitelju pomaže Forum prosvjetnih djelatnika katoličkih škola Požeške biskupije, kojemu je na čelu voditelj, i Povjerenstvo za promicanje katoličkoga odgoja i kulture u školama Požeške biskupije, kojemu je na čelu povjerenik. Forum i Povjerenstvo u svojem radu odgovaraju upravitelju Centra. Upravitelju u njegovu djelovanju pomaže i Vijeće Odgojno-obrazovnoga centra Požeške biskupije kojemu je on predsjednik, a u čiji sastav ulaze svi ravnatelji spomenutih ustanova, voditelj Foruma i povjerenik za promicanje odgoja i kulture u školama Požeške biskupije te ekonom Biskupije. Vijeće ima savjetodavno značenje.

Vijeće Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupije

  • Frano Barišić, prof., ravnatelj Katoličke osnovne škole u Požegi
  • Ivan Bedeničić, prof., ravnatelj Katoličke gimnazije u Požegi i voditelj povjerenstva za promicanje katoličkoga odgoja i kulture u školama Požeške biskupije
  • Marijana Novak Stanić, prof., ravnateljica Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici
  • Ivan Mikolić, prof., ravnatelj Katoličke osnovne škole u Virovitici
  • Krunoslav Juraković, ravnatelj Katoličke osnovne škole u Novskoj
  • Robert Mokri, ekonom Požeške biskupije
Upravitelj: Ivica Žuljević
Adresa: Ured za katoličke škole Požeške biskupije
Ulica pape Ivana Pavla II. 6, 34000 Požega
Tel.: 034/ 312 060; faks: 034/ 312 059
E-adresa: [email protected][email protected]