Dom pape Ivana Pavla II.

O drugoj obljetnici smrti pape Ivana Pavla II. i desetoj obljetnici utemeljenja Požeške biskupije biskup Antun je na Veliki četvrtak, 5. travnja 2007., otvorio novoizgrađeni Dom pape Ivana Pavla II. Dom je izgrađen po idejnom rješenju arhitekta Aleksandra Bašića iz Zagreba, a glavni je projektant Mladen Sremac iz tvrtke »Gitas« d.o.o. za projektiranje, građenje, nadzor i trgovinu iz Zagreba. U sklopu Doma nalazi se Svećenički dom, Kolegij Požeške biskupije te Središnja biskupijska kuhinja.


Svećenički dom

U Svećeničkom domu borave umirovljeni svećenici, kao i svećenici djelatni u središnjim biskupijskim ustanovama. U Svećeničkom domu stanuju i djeluju Marijine sestre od čudotvorne medaljice s. Lidija Đorđević i s. Valerika Duvnjak, koje pomažu starijim i nemoćnim svećenicima te vode brigu za Dom.

Ravnatelj Doma: Ivica Žuljević
Adresa: Svećenički dom
Trg Svete Terezije 13, 34 000 Požega
Tel.: 034/ 311 580
E-adresa: [email protected]


Središnja biskupijska kuhinja

Kako bi vjernicima dao trajan i snažan podsjetnik da su siromasi, bolesnici i patnici istinsko blago Crkve te da služeći njima vršimo najizvrsnije bogoslužje, dekretom od 9. kolovoza 1999. biskup Antun je osnovao Kuhinju Caritasa Požeške biskupije. Izgradnjom Doma pape Ivana Pavla II. ona se povezala s kuhinjom Kolegija i Svećeničkog doma pod nazivom Središnja biskupijska kuhinja. Otvorenjem novog sjedišta biskupijskog Caritasa u Ul. Franje Cirakija u Požegi ondje se smjestila i Caritasova kuhinja, dok je u sastavu Središnje biskupijske kuhinje ostala djelovati kuhinja Svećeničkog doma i Kolegija.

Voditelj Kuhinje: Tomislav Berić
Adresa: Središnja biskupijska kuhinja
Trg Svete Terezije 13, 34 000 Požega
Tel.: 034/ 311 581


Kolegij

Kolegij Požeške biskupije osnovao je biskup Antun dekretom od 5. srpnja 2006. kao svojevrsni nastavak tradicije požeške Kolegije koju su utemeljili isusovci (od 1731. zvane Collegium Poseganum), obnovio zagrebački biskup Aleksandar Alagović (1833. – 1838.) i temeljem svoje zaklade u njoj osnovao Orfanotrofij za siromašnu nadarenu djecu toga kraja, kasnije Konvikt, koji su ukinule komunističke vlasti nakon II. svjetskoga rata. Kolegij, ustanovljen o devetoj godišnjici utemeljenja Požeške biskupije, počeo je djelovati 3. rujna 2006. i privremeno je bio smješten u kući kraj župnoga stana u Jakšiću. Na Veliki četvrtak, 5. travnja 2007., biskup Antun blagoslovio je i otvorio Dom pape Ivana Pavla II. u čiji se jedan dio uselio i Kolegij.

Ravnatelj: Tomislav Dokoza
Prefekt: Mr. sc. Matej Filipović
Duhovnik: Mr. sc. Marijan Pavelić
Adresa: Kolegij Požeške biskupije
Trg Svete Terezije 13, 34 000 Požega
Tel.: 034/ 311 583
E-adresa: [email protected]