Kolegij Požeške biskupije

Kolegij Požeške biskupije ustanovio je biskup dr. Antun Škvorčević 2006. godine kao svojevrsni nastavak tradicije Požeške Kolegije koju su utemeljili isusovci (od 1731. u zgradi zvanoj Collegium Poseganum), obnovio zagrebački biskup Aleksandar Alagović (1833.-1838.) i temeljem svoje zaklade u njoj osnovao Orfanotrofij za siromašnu nadarenu djecu ovog kraja, kasnije Konvikt koji ukidaju komunističke vlasti nakon drugog svjetskog rata.

Kolegij, ustanovljen o devetoj godišnjici utemeljenja Požeške biskupije, počeo je radom 3. rujna 2006. godine i privremeno bio smješten u kući kraj župnog stana u Jakšiću. Na Veliki četvrtak, 5. travnja 2007. godine biskup Škvorčević blagoslovio je i otvorio Dom pape Ivana Pavla II. u kojem je Kolegij nastavio djelovati.

Kolegij Požeške biskupije u Požegi pruža besplatni boravak nadarenim učenicima koji razmišljaju o svećeničkom zvanju ili prihvaćaju odgojni program koji služi cjelovitoj osobnoj izgradnji te ih zajedno sa školom osposobljuje da postanu vrijedni članovi našeg društva. Kolegij je u svojevrsnoj povezanosti s Katoličkom gimnazijom u Požegi s pravom javnosti koja od školske godine 2012./2013. ima klasični i opći program prema vlastitom izboru učenika.

Upis u Kolegij Požeške biskupije

Ravnatelj: Tomislav Dokoza
Prefekt: Mr. Matej Filipović
Duhovnik: Mr. Marijan Pavelić

Adresa:
Kolegij Požeške biskupije
Trg svete Terezije 13, 34000 Požega
Tel. 034/311-583
Email: [email protected]