Specijalna bolnica za psihijatriju i palijativnu skrb Sv. Rafael Strmac

Dolaskom Bolničkog reda Sv. Ivana od Boga u Hrvatsku te kupnjom bolnice na Strmcu koja je na području Požeške biskupije, nekadašnja bolnica za plućne bolesti Šumetlica obnovom i proširenjem pretvorena je u jednu od najsuvremenijih psihijatrijskih ustanova u regiji s više od stotinu bolesničkih ležajeva.

Milosrdna braća, propovijedajući četiri zavjeta: siromaštvo, čistoću, poslušnost i gostoprimstvo, ovdje nastavljaju poslanje Sv. Ivana od Boga u Hrvatskoj.

Djelatnosti bolnice

  • Odjel za kronične duševne bolesti – 110 ležaja u dvokrevetnim i četverokrevetnim sobama
  • Odjel za palijativnu skrb i dugotrajno liječenje – 30 ležaja u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama
  • Dnevna psihijatrijska bolnica – 20 bolesnika u dnevnoj skrbi uz grupnu i pojedinačnu psihoterapiju te radno-okupacionu terapiju,
  • Opća psihijatrijska ambulanta

U Psihijatrijskoj bolnici Sveti Rafael Strmac prisutna je redovnička zajednica koja osigurava bolesnicama duhovnu pomoć zajedno s bolničkim kapelanom i redovnicama članovima reda Marijinih sestara. Redovnička zajednica djeluje u strukturama zajedno sa suradnicima laicima s kojima dijeli karizmu i filozofiju Reda.

Mise u bolničkoj kapeli održavaju se svakog dana, a dva puta tjedno svečanije i s većim sudjelovanjem pacijenata: nedjeljom u 10,00 sati i srijedom u 17,00 sati.

Predsjednik Upravnog vijeća Bolnice i prior: fra Gian Carlo Lapić, delegat Oca Provincijala za institucionalne odnose s bolnicom Sveti Rafael, Strmac
Prior redovničke zajednice: Fra Giovanni Giemula

Specijalna bolnica za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael Strmac
Strmac Naselje 4, Šumetlica, 35404 Cernik
Tel. 035/386-700; Faks 035/386-701
Email: [email protected]
Internet stranica: http://www.bolnicasvetirafael.eu/