Povjerenstvo za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba

Temeljem odredbe pape Franje u Apostolskom pismu u obliku motu proprija Vos estis lux mundi, čl. 2, § 1, a u skladu sa Smjernicama Hrvatske biskupske konferencije i mišljenjem biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, požeški biskup Antun Škvorčević osnovao je dekretom od 19. svibnja 2020. Povjerenstvo Požeške biskupije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, koje ima sjedište i djeluje u sastavu Ureda za crkveno-pravna pitanja Biskupskog ordinarijata u Požegi.

Zadaća Povjerenstva je primanje dojava kaznenih djela spolnog zlostavljanja maloljetnika i ranjivih osoba koje su počinili klerici, vjeroučitelji, djelatnici katoličkih škola i drugih crkvenih ustanova te utvrđivanje njihove istinitosti, kao i daljnje postupanje s obzirom na njih u skladu s crkvenim i civilnim zakonodavstvom. Pored toga, zadaća je Povjerenstva vođenje brige o prevenciji spolne zloporabe maloljetnika i ranjivih osoba te promicanje svega onoga što služi toj svrsi.

Članovi Povjerenstva

  • Želimir Žuljević, predstojnik Ureda za crkveno-pravna pitanja, povjerenik
  • Ana Matković, voditeljica Centra “Pro vita et familia”, stručni suradnik psiholog

Smjernice za postupanje u zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba od seksualnog zlostavljanja


Dojavu o sumnji ili o (mogućem) počinjenju spolnog zlostavljanja maloljetnika ili ranjive osobe na području Požeške biskupije moguće je učiniti osobno, telefonski ili putem maila na:

Ured za crkveno-pravna pitanja
Trg Sv. Trojstva 18, 34000 Požega
034/290-335
[email protected]

Centar „Pro vita et familia“
Ul. Franje Cirakija 12, 34000 Požega
034/272-237
[email protected]