Zaklada za pomoć učenicima i studentima

209

Na osmu obljetnicu uspostave Požeške biskupije i svoga biskupskog ređenja, a u biskupijskoj Godini mladih, 27. rujna 2005. godine, biskup msgr. dr. Antun Škvorčević utemeljio je Zakladu Požeške biskupije za siromašne učenike i studente.

Već nekoliko godina djeluje biskupijski fond osnovan za istu svrhu iz kojeg svake godine pomoć prima šezdesetak učenika i studenata. Utemeljenjem Zaklade biskup je želio ojačati dosadašnje biskupijske aktivnosti na tom području te na nov način nastaviti ono djelo koje je započelo prije sto godina u požeškom Orfanotrofiju i trajalo sto deset godina u zgradi «Kolegije», sadašnjem sjedištu Požeške biskupije, kojeg su dokinule komunističke vlasti nakon II. svjetskog rata.

Nastojanja Požeške biskupije da se pomogne siromašnim učenicima i studentima nisu zastala na utemeljenju i djelovanju Zaklade, već se nastavilo traženjem mogućnosti da se potrebitim učenicima omogući i smještaj u Požegi. Nakon što je 2007. godine dovršena izgradnja Doma Ivana Pavla II. u sklopu kojeg je smješten i Kolegij Požeške biskupije (naziv kojim se razlikuje od zgrade Kolegije u kojoj je nekad bio smješten Orfanotrofij, a sada je sjedište Požeške biskupije) učenicima je omogućen ne samo besplatan smještaj, nego i prehrana te, naravno, odgojno-obrazovne aktivnosti.