Svetište Gospe Voćinske

Mjesto Voćin podno sjeverne strane Papuka nalazi se u zemljopisnom središtu Požeške biskupije između rijeke Save i Drave te je sa svojim svetištem Majke Božje postalo i njezino duhovno središte. Biskup Antun dao mu je značenje biskupijskoga svetišta.

Nakon oslobođenja Slavonije od Osmanlija Voćin je u 18. stoljeću privlačio mnoge Marijine štovatelje. Od 1886. godine pa nadalje iz Požege je 20. kolovoza polazila voćinska procesija pješaka s hodočasnicima iz Požeške doline i Posavine. U duhu druge polovice 19. stoljeća u Voćinu se gajila pobožnost prema Gospi Lurdskoj, čije se štovanje nastavilo i nakon II. svjetskoga rata. Gospin kip zajedno s crkvom nestao je u ruševini 1991. godine. No Providnost je htjela da je voćinski župnik Josip Martinac 1940. godine staru sliku Voćinske Gospe, Majke od Utočišta iz 18. stoljeća, pohranio u Dijecezanski muzej u Zagrebu. Ona je 21. kolovoza 1999. u procesiji pješaka iz Požege svečano vraćena u Voćin. Na prvom biskupijskom euharistijskom kongresu prigodom proslave Godine velikoga jubileja 24. rujna 2000. oko nje se sabralo mnoštvo od oko 25 000 vjernika Požeške biskupije. Za to je slavlje pokraj srušene crkve uređen kongresni prostor na otvorenom, koji otada trajno služi za liturgijska okupljanja hodočasnika.

Vjernici iz Slavonije i drugih dijelova Hrvatske pojedinačno ili u skupinama hodočaste Voćinskoj Gospi tijekom cijele godine. Redovito biskupijsko hodočašće djece održava se prve subote u svibnju. To najbrojnije dječje hodočašće u Hrvatskoj okupi više tisuća učenika osnovne škole. Požeška biskupija hodočasti organizirano u dva dijela. Iz požeškoga i posavskoga kraja kreću pješaci 20. kolovoza, prenoće u župi Stražeman, a potom 21. kolovoza nastavljaju put do Voćina, gdje zajedno s pješacima iz zapadne Slavonije, odnosno daruvarskoga kraja i mnoštvom drugih hodočasnika, pristiglih autobusima i osobnim automobilima, sudjeluju na vrlo upečatljivu večernjem slavlju sa svijećama u čast Gospe Voćinske. Iz slavonsko-podravskoga dijela biskupije brojni vjernici u Voćin hodočaste na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, 8. rujna. Svetište Gospe Voćinske zrači posebnom duhovnom snagom te u njemu hodočasnici po Marijinu zagovoru nalaze pomoć u životnim teškoćama i duhovni mir.

Crkva Majke Božje u Voćinu, veoma vrijedan primjer gotike u sjevernoj Hrvatskoj, izgrađena je u 15. stoljeću. Za vrijeme osmanlijske vladavine u Slavoniji tijekom 16. i 17. stoljeća bila je oštećena, ali su je obnovili franjevci krajem 17. stoljeća i sa svojim milosnim Gospinim kipom postala je hodočasničkom crkvom u koju su dolazili vjernici iz cijele Slavonije. Tijekom II. svjetskoga rata 1944. godine teško je oštećena i ostala bez krova. Župnici Franjo Bosnar i Antun Prpić uz pomoć mnogih Marijinih štovatelja iz domovine i inozemstva, posebno gradišćanskih Hrvata, predvođenih biskupom Željezna (Eisenstadta) dr. sc. Stefanom Lazslom i dekanom Štefanom Horvatom od 1971. do 1984. godine mukotrpno su obnavljali crkvu. Unatoč strogim zabranama i progonima komunističkih vlasti nakon II. svjetskoga rata, vjernici su ostali vjerni svojoj Voćinskoj Gospi te su se hodočašća od 1963. godine ponovno organizirala, a nakon obnove crkve bivala su sve brojnija. U noći sa 13. na 14. prosinca 1991. srpske vojne postrojbe razorile su voćinsku crkvu do temelja te je i ona pretrpjela tešku sudbinu tamošnjih katolika, okrutno poubijanih ili poginulih.

Odlukom Požeške biskupije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske crkva je obnovljena u svojem prvotnom izgledu. Radovi su započeli 2002. godine po projektu prof. dr. sc. Vladimira Bedenka s Arhitektonskoga fakulteta u Zagrebu. Nakana je bila da se izgradnjom crkve u njezinu izvornom obliku vrati vrijedan objekt hrvatske katoličke baštine, iskaže poštovanje i podigne spomen svima koji su položili živote za slobodnu Hrvatsku. Konačno, dvadeset godina nakon razaranja, Voćin je 2011. dobio novo crkveno zdanje prema nacrtima nekadašnje stare crkve, a na ponos onih koji se nisu željeli odreći vlastite crkvene baštine, napose Marijinih hodočasnika.

O dvadesetoj obljetnici razaranja crkve, a potom i njezine ponovne izgradnje, biskup Antun proglasio je Godinu Gospe Voćinske od 21. kolovoza 2010. do blagdana Male Gospe 2011., pod geslom »Evo ti Majke«. Središnji događaj Godine Gospe Voćinske bila je posveta nove crkve 14. kolovoza 2011., a središnja proslava ponovno izgrađenoga svetišta i postavljanja lika Gospe Voćinske 21. kolovoza iste godine.

Prigodom proslave 25. obljetnice Požeške biskupije, na blagdan Gospe Voćinske, 21. kolovoza 2022., u Voćinu, po dekretu Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, voćinska je crkva proglašena manjom bazilikom. U spomenutom dekretu istaknuto je da su voćinskoj crkvi dodijeljena sva prava povezana s naslovom manje bazilike, kao i obveze i dužnosti liturgijsko-pastoralnoga reda.


A. Škvorčević: Svetište Gospe Voćinske, Požega 2022.


Raspored hodočašća

  • Prva subota u svibnju – hodočašće osnovnoškolske djece i ministranata
  • Drugi petak u svibnju – hodočašće gimnazijalaca katoličkih škola i drugih srednjoškolaca
  • 7. lipnja – hodočašće starijih i invalidnih osoba
  • 22. lipnja – hodočašće zdravstvenih djelatnika
  • 15. kolovoza (Velika Gospa) – hodočašće obitelji s brojnom djecom Požeške biskupije
  • 21. kolovoza (blagdan Gospe Voćinske) – hodočašće Katedralnoga, Posavskoga i Zapadno-slavonskoga arhiđakonata
  • 8. rujna (Mala Gospa) – hodočašće Slavonsko-podravskoga arhiđakonata
  • 13. prosinca – hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije

Rektor svetišta i bazilike: Ivan Ereiz
Adresa: Svetište Gospe Voćinske
Trg Gospe Voćinske 14, 33 522 Voćin
Tel./faks: 033/ 565 120
E-adresa: [email protected]