Djelo za duhovna zvanja

Djelo za duhovna zvanja ustanovio je požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević dekretom broj 1361/2004. od 24. rujna 2004. podsjećajući na Isusov nalog «Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju» (Lk 10,2) i na brojne poticaje tadašnjeg pape Ivana Pavla II. koji su upućivali na važnost duhovnih zvanja za ostvarivanje poslanja opće i naše mjesne Crkve. Biskup je prvo proglasio biskupijsku Godinu duhovnih zvanja (od Velikog četvrtka 2004. do istoga dana 2005.) – vrijeme posebno ispunjeno molitvom i žrtvom s plemenitom nakanom da nam Bog daruje dovoljan broj svećenika i Bogu posvećenih osoba te za svetost onih koji već idu tim putem.

Svrha Djela je promicati u župama Požeške biskupije organizirane skupine vjernika, koji će:

  • svaki dan moliti molitvu za duhovna zvanja i barem jednu deseticu krunice;
  • dnevno prikazivati za duhovna zvanja svoja trpljenja, bolest, starost i druge poteškoće;
  • svake prve subote u mjesecu sudjelovati na svetoj misi i klanjanju za duhovna zvanja te postiti ako mu to okolnosti dopuštaju;
  • Ako postoji mogućnost osobno ili zajedno s drugima materijalno pomagati određenog bogoslova ili sjemeništarca.

Djelo za duhovna zvanja broji oko tisuću i petsto članova u pedesetak župa Požeške biskupije. U Katedrali svake prve subote u 18,30 sati služi se sveta misa za sve članove Djela za duhovna zvanja.

Povjerenik Požeške biskupije za pastoral duhovnih zvanja ujedno je voditelj Djela za duhovna zvanja.


Molitva za duhovna zvanja

Gospodine, Isuse Kriste, ti si rekao: «Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju». Vjerujemo da si tada mislio i na našu Požešku biskupiju. Pogledaj njezine potrebe i daruj joj dovoljan broj svetih svećenika, redovnika i redovnica, koji će vjerno i požrtvovno služiti tvome narodu i izvršiti tvoje poslanje.
Pohodi naše obitelji da budu zajednice ljubavi u kojima roditelji s radošću primaju djecu i pomažu da ona odrastu u prijateljstvu s Bogom te postanu ljudi poslušni nadahnućima Duha Svetoga.
Ohrabri mlade da vjeruju ljubavi i spoznaju veličinu života stavljenog u službu drugima po svećeničkom i redovničkom zvanju, te mnoge privedu k tebi, jedinom Putu, Istini i Životu.
Ti si, Gospodine, naša nada, u tebe se pouzdajemo! Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.