Biskupova božićna poruka 1999.

Dragi vjernici Požeške biskupije, braćo i sestre!

Od sveg srca čestitam Vam Božić Velikog jubileja, 2000. obljetnicu rođenja našega Gospodina Isusa Krista! Neka danas duboko uđe u srca svakog od vas dva tisuljeća stara a uvijek nova istina da je Bog postao jednim od nas, podijelio našu smrtnu sudbinu da nas uzdigne u svoj božanski život. Sjedinjeni sa stoljećima vjere svojih djedova i otaca, jednim glasom ispovijedimo vjeru u Isusa Krista, “začeta po Duhu Svetom i rođena od Marije Djevice”, “Boga od Boga, Svjetlo od Svjetla, pravoga Boga od pravoga Boga”. Neka vas sve, stare i mlade, roditelje i djecu, prognanike i izbjeglice, patnike i siromahe obasja njegovo svjetlo, utješi njegova nada, zagrije njegova ljubav, obogati njegova milost posinjenja. Sretan Vam Božić!

Po nalogu Svetog Oca jubilejska godina započinje na Božić 1999. a završava na svetkovinu Bogojavljenja 2001. Papa Ivan Pavao II. otvorit će u Badnjoj noći Sveta vrata na bazilici sv. Petra u Rimu i tako će započeti je Sveta godina za opću Crkvu. U jedinstvu vjere i ljubavi na sam dan Božića svečanom euharsitijskom službom biskupi će po svem svijetu po odredbi samoga Svetog Oca otvoriti jubilejsku godinu za svoje biskupije. Sabrat će se ovoga dana u 17 sati u našoj požeškoj katedrali predstavnici svih župa naše Biskupije da bismo procesijom od crkve sv. Lovre, zaštitnika Biskupije, do katedrale, noseći svjetlo upaljeno u Betlehemu na mjestu Isusova rođenja i svečani evanđelistar te euharistijskim slavljem označili početak Velikog jubileja za našu Biskupiju. Diljem naše Biskupije budimo svi sjedinjeni s tim događajem u molitvi i radosti. Pozvat će nas na to zvona s tornjeva naših crkava u 17 sati. Kada na drugi dan Božića betlehemsko svjetlo, primljeno u katedrali u Požegi, bude uneseno i u vašu župnu crkvu, prenijet će poziv Svetoga Oca: “Neka Božić 1999. godine bude za sve svjetlom obasjani blagdan, predigra za posebno produbljeno iskustvo milosti i božanskog milosrđa, koje će se protegnuti do završetka jubilarne godine na dan Bogojavljenja Gospodina našega Isusa Krista, 6. siječnja 2001.”

Neka vas betlehemsko svjetlo u vašoj župnoj crkvi cijele svete godine podsjeća kome ste povjerovali i budi ponos vjernosti Isusu Kristu u svojoj Crkvi Katoličkoj te se osjetite nošeni onom sviješću vjere, koju je na dan uspostave Požeške biskupije i svoga biskupskog ređenja izrekao vaš biskup: “Sabrali smo se ispovijediti i slaviti silno Božje djelo: Sin njegov Isus Krist Gospodin naš uskrsli, živ u snazi svoga Duha već dvije tisuće godina okuplja zajednicu ljudi kojoj je ime Crkva te u njoj i kroz nju ižaruje i preobražava ovu našu zemlju svojim božanskim energijama, te ona nije ‘kuća smrti’, niti mi ‘osuđenici na smrt’, nego je naše postojanje postalo u njemu uistinu ‘hod od gnijezda do zvijezda’, iz vremena u vječnost, iz smrti u život. – Krist danas i uvijeke!”

Braćo i sestre. Bio vam blagoslovljen jubilejski duhovni hod u 2000. godini, obdaren svakim duhovnim i tjelesnim dobrom u Isusu Kristu našem Gospodinu.

Sve vas od srca pozdravlja vaš biskup

+ Antun Škvorčević

U Požegi, 15. prosinca 1999.