Biskupova korizmena poruka 2006.

ZA SLOBODU NAS KRIST OSLOBODI!
(Gal 5,1)

Časna braćo svećenici i đakoni, poštovani redovnici i redovnice,
cijenjeni vjeroučitelji, draga kršćanska braćo i sestre!

Sve vas od srca pozdravljam, okupljene na liturgijskim slavljima prve korizmene nedjelje, sa željom da vam Duh Sveti raspoloži srce i osnaži volju te radosno uđete u ovo pokorničko vrijeme molitve i posta. Isusov četrdesetodnevni boravak u pustinji te kušnja i napastovanje kojem je bio podvrgnut podsjeća nas da je naša ljudska sloboda trajno ugrožena i da nam se za nju treba stalno boriti. On je izvojevao pobjedu nad napašću Zloga i ohrabrio nas da ne sustanemo u hodu s njime na tom putu.

1. Dionici smo svijeta u kojem je zbog ljudskog neodgovornog djelovanja onečišćen zrak, voda i tlo što uzrokuje klimatske i druge promjene, ulijeva strah pred budućnošću. Ovih dana kravlje ludilo i ptičja gripa očituju još jednu prijetnju prirode i pojačavaju neizvjesnost pred našom sutrašnjicom. No, zacijelo je još teže sve šire i agresivnije zagađivanje duhovnog okoliša, koje posebno zahvaća mlade ljude. U bitci za čistu prirodu, protiv kravljeg ludila i ptičje gripe, raste svijest o potrebi primjerenog ponašanja svih te se poduzimaju konkretni, pokatkad bolni koraci. U borbi protiv duhovne zagađenosti manje je odlučnih akcija i ustrajnih ljudi.

2. Korizma je dragocjeno vrijeme koje pred nas stavlja istinu da smo prvenstveno bića duše i slobode, koju treba čuvati i braniti od onih koji je za svoj račun žele preko medija, mode, reklame i drugih putova namjerno, prikriveno ili javno porobiti. Kao da smo dionici neke nove faraonske strategije, po kojoj treba umnažati poslove, zabaviti ljude da ne stignu misliti o svojoj zarobljenosti i da ne požele slobodu (usp. Izl 5,9). Što se sve ne pokušava danas pružati u tom smislu mladima, da ih se upregne u mreže određenih sustava bez vrijednosti da bi se njima moglo manipulirati. Njihova intoksikacija događa se višeslojno, od moralno upitnih programa izvanškolskih aktivnosti, do zaglušnih zabava u disko klubovima i sličnim ustanovama u kojima se stvara atmosfera bijega od razmišljanja, oduzima moć rasuđivanja, te se više ne ponaša po slobodnom razumu, nego u skladu s namjerama prodavača alkohola, droge, i drugih trgovaca, što nerijetko završava i u fizičkom nasilju. Tako mladi postaju sredstvo nečije zarade, bića oduzete slobode, izgubljenog dostojanstva, razorenog života.
Svima a posebno vama mladima valja doviknuti riječi sv. Pavla: Za slobodu nas Krist oslobodi! Držite se dakle i ne dajte se ponovno u jaram ropstva! (Gal 5,1). Crkva, bogata duhovnim iskustvom u nastojanju oko promicanja čovjekove istinske slobode, poziva vas da se odvažite i ove korizme slijediti Isusa Krista, da se odlučite za svojevrsni ulazak u pustinju, sabranost i šutnju, susretnete se s vlastitom nutrinom, učvršćujete svoju slobodu, opredjeljujete za vrijednosti koje vas ispunjaju smislom. U tom sklopu bit će vam od izvanredne pomoći molitva i post, kojima se Isus služio i svojima preporučio.

3. Zacijelo je imao pravo pisac David Maria Tiroldo kad je hrabro ustvrdio: Vjerujem da se čovjek ne može ostvariti bez šutnje i molitve. Ono što najviše nedostaje našem vremenu, našoj civilizaciji, jest duh molitve. Ovo je prava revolucija: Svijet ne moli? Ja odlučujem moliti. Svijet ne nastoji oko šutnje? Ja se želim truditi oko nje. Sav se pretvoriti u slušatelja. Revolucija nije u razbijanju i razaranju, nego u unošenju novog duha u promašene oblike života.
Ono što nam danas najviše nedostaje jest odnos prema misteriju, otvorenost prema Božjoj beskrajnosti: radi toga je čovjek tako osamljen, nedostatan i ugrožen. Oznaka je naše bučne civilizacije, da više nema šutnje, da se više ne razmatra. Tako se gubi osjećaj za pravu vrijednost stvarnosti.
Ovo je vrijeme bez pjesme. Danas se ne pjeva: nego urla, viče. Upravo takva je naša civilizacija buke. Vrijeme bez molitve. Bez šutnje, konačno bez slušanja. Više nitko nikoga ne sluša. Nije bez razloga da su ovo vremena bez radosti, jer ona dolazi izdaleka. Treba duboko kopati: treba se vratiti molitvi. Odazovite se ove korizme na Isusov poziv kako valja svagda moliti i nikada ne sustati (Lk 18,1).

4. Post, uzdržavanje od jela, nije ni danas izgubio svoje značenje, osobito kad je povezan sa žrtvom, usmjerenom na pomoć gladnima i siromašnima. Tako smo nastojali učiniti i prošle godine tijekom korizme te su svećenici na Veliki četvrtak u našoj Katedrali mogli prinijeti novčani dar za siromašne prognane obitelji s brojnom djecom, kojima smo pomogli izgraditi dostojan stan. Od srca vam zahvaljujem za taj čin ljubavi. Učinimo tako i ove korizme: Dragovoljno prihvatimo post petkom, okupljajmo se na molitvu, prvenstveno na križni put, zagledani u Isusovu patnju na križu, svjesni njegova trpljenja u siromašnima, žrtvujmo za njihove potrebe ono što smo otkinuli od svojih usta. Bit će nam to blagoslovljeno. Naši svećenici će i ove godine na Veliki četvrtak prinijeti taj dar na oltar u Katedrali te ćemo još jedanput posvjedočiti zajedništvo naše Biskupije u dobrom djelu.

5. No, danas je potreban i drugačiji post: valja tražiti slobodu od svijeta buke, žurbe, stresa, medijskog pritiska, koji u nas unosi slike nasilja i zla, budeći najniže porive. Mnoštvo medijskih programa upravo je tako oblikovano da nas zavede. Oni nerijetko unose u nas određene lažne i nerealne slike života, sa svim posljedicama koje iz tog za nas proizlaze. Upravo mladi postaju najveće žrtve medija kad im prikazuju svijet koji u stvarnosti ne postoji i kad očekuju da im život pruži ono što im predstavljaju reklame. Nužno je postaviti filtre i zapreke da naša duša ne postane prostor u koji se taloži svijet bez značenja i vrijednosti. Pokvarene i zle slike ne umiru kad uđu u nas, nego započinju s određenim vrenjem, nesvjesno pokreću impulse oponašanja, silno uvjetuju našu slobodu. Zaustaviti prodor agresivnog svijeta reklame, buke, medijskih nečistih i nasilnih sadržaja, odreći se gledanja i čitanja programa koji zagađuju naše duhovno biće znači post koji izgrađuje i učvršćuje našu slobodu.
Potičem vas, braćo i sestre, posebno mlade, da ove korizme izaberete takav post, koji uz molitvu i uzdržavanje od jela liječi našu ranjenu nutrinu, približava je Božjem svjetlu i osposobljava nas odvažno plivati protiv struje.

Poput Isusa odveo Duh i vas u pustinju (usp. Mk 1,12), bio s vama u bitkama protiv zla i neslobode da se tako obnovljeni pripravite za svetkovinu Uskrsa.
Sve vas blagoslivlja, s vama i za vas moli te vas srdačno u Gospodinu pozdravlja – vaš biskup

Biskup
+ Antun Škvorčević, v.r.

U Požegi, 23. veljače 2006.