BISKUP ŠKVORČEVIĆ UPUTIO PISMO KRIZMANICIMA

Kao i prethodnih godina, požeški biskup Antun Škvorčević uputio je ovogodišnjim krizmanicima Pismo pod naslovom „Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju“ koje je pročitano nazočnim predstavnicima krizmanika na Misi posvete ulja na Veliki četvrtak. Ovih dana u tiskanom obliku Pismo će primiti svaki krizmanik. Biskup u Pismu kaže krizmanicima:
„Na Veliki četvrtak Izvanrednog jubileja milosrđa, uz sudjelovanje svećenika iz vaših župa i predstavnika ovogodišnjih krizmanika, u požeškoj Katedrali posvećujemo maslinovo ulje kojim ćete nakon Uskrsa u vašim župama biti pomazani na slavlju svete Potvrde. U ovom svetom i svečanom trenutku povezani smo sa svima vama diljem naše Biskupije osjećajima radosti, vjere i molitve, te vas od srca pozdravljamo.

Tijekom svoga dosadašnjeg školovanja odgovarali ste na mnoga pitanja koja su vam učitelji postavljali i za njih ste dobivali ocjene. No, ulazite u životne godine kada trebate samima sebi postaviti najvažnije pitanje i na njega dati vlastiti odgovor: Što je to život, kamo smjeraju čežnje upisane u mom srcu, koji put trebam slijediti da bih postigao smisao i cilj. Vi ste u različitim školskim predmetima učili da po svom tijelu pripadate prirodi koja vas okružuje i upoznali ste način na koji ga trebate poštivati i održavati. No, otkrili ste da ste vi više od tijela, više od svoga izvanjskog izgleda, od jela i odijela, da ste jedinstvene i neponovljive osobe, duhovna bića samima sebi neuhvatljiva i da se u toj dubini najsnažnije ostvaruje vaše postojanje. Vaša vam tjelesnost govori o prolaznosti i o biološkoj smrti. Ali u spomenutoj dubini vašega bića čežnje vam govore da ste određeni za puninu života, da postoji put kojim se stiže k cilju. Sve to trag je Božji u vama koji ne smijete prezreti. No, s druge strane – s osjećajem nemoći – shvaćate da na toj dubokoj razini svoga postojanja ne možete svojim zahvatima ništa ozbiljnije učiniti kako biste izrasli do mjere života koju slutite. Štoviše, iskusili ste zlo, sebičnost i pokvarenost, ranjenost koja vas iznutra razara, te tako postajete velikim gubitnicima, gdje ne pomaže niti veliko bogatstvo koje možete steći. To može promijeniti samo netko moćniji od vas i ostvariti smisao na koji ste pozvani.
Duga povijest čovječanstva svjedoči da je najuvjerljiviji odgovor na spomenuto naše stanje dao Isus ustvrdivši: „Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju“ (Iv 10,10). On je s najvećom suverenošću posvjedočio da je Sin Očev, postao čovjekom kako bi položio sebe za nas na križu, preuzeo na sebe naše zloće, nemoć i smrt da bi ih snagom Duha svoje ljubavi i milosrđa pobijedio te nam u toj istoj snazi omogućio da budemo pobjednici punine i smisla života. On je moćan Duhom te nas želi njime obdariti da i mi s njime budemo moćni, postanemo baštinici vječnosti u zajedništvu Božjeg života. Zato je on kao najbitnije za život obećao svojim učenicima: „Primit ćete snagu Duha Svetoga“ (Dj 1,8) U taj duhovni dinamizam Isus vas je već uključio po sakramentu svetog krštenja i želi ga dovršiti sakramentom svete Potvrde, kojim će vas potpuno ugraditi u Crkvu, svoj živi organizam, te vam posvjedočiti kako je s vama na putu, da vas ne ostavlja samima u najtežim životnim stanjima, ni u smrti.
Na temelju toga vjerujem da razumijete zašto mnoštva onih koji nisu ravnodušni prema samima sebi, napose mladih, koji iskreno tragaju za vlastitom istinom i smislom, nastoje izgrađivati svoj život s njime, žele biti njegovi suradnici, otvaraju dubinu svoga bića snazi njegova Duha da ih svojom ljubavlju i milosrđem očisti, izliječi njihovu ranjenost zlom, sebičnošću i smrću, te budu s njime pobjednici.
Dragi krizmanici! Želio bih da svatko od vas u pripravi za slavlje svete Potvrde mladenačkom iskrenošću promisli kojim putem nastoji postići život u punini. Ne bojte se Isusu Kristu reći da je on vaš „Put i Istina i Život“ ( Iv 14,6), jedini moćan u snazi Duha Svetoga ostvariti proboj iz smrti u život na najdubljoj razini vašeg bića. Povjerite mu svoju sudbinu i tako s njime živite najveću slobodu, trajno imajući na pameti njegovu riječ: „Ne bojte se – ja sam pobijedio svijet“ (Iv 16,33). Svojom svakodnevnom molitvom, sudjelovanjem na nedjeljnoj svetoj misi, povezanošću s drugim vjernicima u svojoj župi i biskupiji, poštenim životom svjedočite u obitelji, školi i društvu koga u njemu imate za suputnika na ovom svijetu, i do kamo u snazi njegova Duha želite stići. Neka vas na tom putu – uz svesrdnu potporu vaših roditelja, kumova, svećenika i prijatelja – trajno prati Isusova i vaša Majka Marija.
Radujući se susretu s vama na slavlju svete Potvrde, sve vas od srca blagoslivljam“, zaključuje biskup Škvorčević Pismo.