TRIDESETA OBLJETNICA POBOŽNOSTI BOŽANSKOM MILOSRĐU U PLETERNICI

U Nedjelju Božanskog milosrđa, 3. travnja, požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u pleterničkoj župnoj crkvi i spomenuo se tridesete obljetnice pobožnosti Milosrdnom Isusu u toj župi. Biskup je u pozdravu vjernicima spomenuo da Uskrs slavimo osam dana kao jedan dan te im je čestitao ovu svetkovinu. Podsjetio je da je papa Ivan Pavao II. današnju nedjelju proglasio nedjeljom Božanskog milosrđa povezano sa štovanjem Milosrdnog Isusa po ukazanjima sv. Faustine Kowalske. Spomenuo je da je pokojni pleternički župnik Ljudevit Petrak, uz pobožnost Gospi od suza, uveo prije trideset godina u župu i pobožnost Milosrdnom Isusu. Biskup je istaknuo da je jučer, u predvečerje Nedjelje Božanskog milosrđa, prije 11 godina preminuo papa Ivan Pavao II., utemeljitelj Požeške biskupije te da mu želimo zahvaliti što je bio svjedokom Božjeg milosrđa u suvremenom svijetu te ga moliti da nam tijekom Izvanrednog jubileja milosrđa pomogne što snažnije otvoriti svoje živote Bogu te i sami postanemo „Milosrdni kao Otac“.
U homiliji biskup je podsjetio kako u osobnom, obiteljskom i javnom životu vodimo bitke nerijetko oko beznačajnih stvari, a da pitanju naše ranjenosti zlom i smrću kao najizazovnijem problemu našeg postojanja ne posvećujemo dovoljno pažnje. Spomenuo je kako pokatkad očitujemo više brige za grobnicu u koju će biti položeno naše smrtno tijelo, nego li za grob koji je postala naša savjest po sebičnosti i zloći što usmrćuje našu neponovljivu i jedinstvenu osobu, i iz kojeg ne možemo ustati vlastitim snagama. Podsjetio je kako Bog nije ostao ravnodušan za to naše stanje te je pokrenuo inicijativu kojoj je ime Sin Očev, Isus Krist, koji je – postavši čovjekom – preuzeo na sebe našu ranjenost zlom i smrću, unio u nju Božanski lijek milosrđa i donio nam pobjedu života. Biskup je spomenuo kako nam današnja sveta čitanja svjedoče o tom Božjem djelu, te je na temelju ulomku iz Knjige Otkrivenja ustvrdio da je Isus Krist u svetom krštenju stavio i na nas svoju desnicu i kazao nam: „Ne boj se! Ja sam Prvi i Posljednji, i Živi! Mrtav bijah, a evo živim u vijeke vjekova te imam ključe smrti, i podzemlja.“ Stoga je on stožer našeg postojanja i nada svih vjekova kojoj treba posvetiti svu našu pozornost i staviti u središte svih naših nastojanja.
Potom je biskup upozorio nazočne vjernike kako se uskrsli Isus po svjedočanstvu evanđelista Ivana ukazao svojim učenicima osmi dan nakon Uskrsnuća, i tako započeo s nedjeljnim okupljanjima vjernika u euharistijskom slavlju sve do danas, i kako je tom prigodom darovao učenicima svoga Duha snagom kojega će otpuštati grijehe. Biskup je ukazao na to da je Isus darovao moć svoga milosrđa onima koji mu vjeruju te ih je poslao da opraštanjem unose Božju pobjedu nad smrću u naša ljudska stanja ranjenosti nemoću zla, sebičnosti i pokvarenosti. Upozorio je kako nas sv. Luka u današnjem ulomku iz Djela Apostolskih podsjeća da su prvi kršćani zajedno s apostolima, okupljajući se u trijemu Salomonovu primali mnoge bolesne, opsjednute nečistim duhovima i druge ljude na rubu života te ih ozdravljali. Kazao je da je milosrđe poslanje i današnjih Isusovih učenika u Hrvatskoj, te je potaknuo nazočne, da svjesni onoga što im je Bog iskazao u Isusu Kristu, drugima svjedoče milosrđe, napose bolesnima, starijima, siromašnima i pogođenima svakovrsnim zlom. Zamolio je sv. Ivana Pavla da im pomogne biti hrabrima na tom putu tijekom Izvanrednog jubileja milosrđa.
Na svršetku slavlja biskup je zajedno s nazočnima izmolio molitvu pape Franje u Godini milosrđa te su uskliknuli riječima gesla „Milosrdni kao Otac“. Čestitao je vjernicima na tridesetogodišnjoj pobožnosti Milosrdnom Isusu te ih potaknuo da po uzoru sv. Ivana Pavla II., utemeljitelja Požeške biskupije, ustraju i dalje u toj pobožnosti.