ODRŽAN MJESEČNI SUSRET TRAJNE FORMACIJE MLADIH SVEĆENIKA I ĐAKONA

U ponedjeljak, 4. travnja u Dvorani Bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi održan je redoviti mjesečni susret trajne formacije mladih svećenika do deset godina misništva i đakona Požeške biskupije. Susret je započeo molitvom Trećeg časa svetkovine Navještenja Gospodnjeg (Blagovijesti), koja je zbog uskrsnih blagdana kalendarski pomaknuta na današnji dan. Nakon molitve nazočne svećenike i đakona pozdravio je voditelj trajne formacije mladih svećenika i đakona Josip Krpeljević. Kratko ih je podsjetio na teme prethodnih susreta, kojima je u središtu bio navještaj Božjeg milosrđa u službi propovijedanja i slavljenje Božjeg milosrđa u sakramentu Pomirenja. Rekao je kako će sada u pouskrsno vrijeme u žarištu zanimanja biti sakrament Euharistije, u kojem Crkva trajno podanašnjuje Kristovo vazmeno otajstvo. Produbljivanjem otajstva Euharistije mladi svećenici i đakoni uključuju se u daljnju pripravu za slavlje Biskupijskoga euharistijskog kongresa iduće godine u prigodi dvadesete obljetnice utemeljenja Požeške biskupije.
Potom je voditelj Krpeljević održao izlaganje pod naslovom »Jubilej kao Godina radosti. Crkva kao ‘svadbena dvorana’ u kojoj se slavi euharistijska gozba«. Na temelju učiteljstva sv. Ivana Pavla II., pape, utemeljitelja Požeške biskupije, osobito njegove enciklike prikazao je euharistijsko otajstvo u nekoliko različitih naziva, slika i simbola (lomljenje kruha, žrtva, gozba, jamstvo uskrsnuća i predokus Raja te najizvrsniji Božji dar). Mladim svećenicima na je srce stavio papino upozorenje da se u svom pastoralnom djelovanju ne izgube u velikom broju raznih zadaća, već da u svom svećeničkom životu i djelovanju budu duboko ukorijenjeni u euharistijsku žrtvu koju su pozvani svakodnevno prikazivati (usp. EE, br. 31).
U drugom dijelu susreta, u kojem se raspravljalo o nekim aktualnim pastoralnim pitanjima sudionicima se pridružio msgr. Antun Škvorčević, požeški biskup. Bilo je riječi o određenim poteškoćama u pripravi djece i mladih za sakrament Svete pričesti, i osobito za sakrament Svete potvrde, napose s obzirom na pitanje treba li kandidatima uskratiti sakrament zbog nedostatne priprave, ili pak učiniti sve što je u našoj moći da se djeci i mladima koji su iskazali određene propuste u pripravi ipak omogući primanje sakramenta, vodeći se pritom dobrom duše kao vrhovnim mjerilom. Zaključeno je da ćemo manje pogriješiti ako djeci i mladima podijelimo sakrament i uz manjkavu pripravu, nego ako im ga uskratimo.
U završnom dijelu susreta svećenici i đakoni uputili su se u obližnju crkvu sv. Lovre na polusatno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Susret je završen objedom u Svećeničkom Domu Pape Ivana Pavla II.