OTVOREN FESTIVAL RADOSNE KULTURE U VIROVITICI

Centar civilnih inicijativa »Spajalica« iz Virovitice, po drugi puta je organizirao Festival Radosne Kulture (FRKA), koji je svečano otvoren 12. travnja 2016. godine u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici. U ime organizatora brojne okupljene ljubitelje kulture pozdravio je dr. Romano Tripalo. Potom su se nazočnima prigodnim riječima obratili gospodin Ivica Kirin, virovitički gradonačelnik i profesorica Višnja Romaj, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice. U programu otvorenja je kao izaslanik požeškog biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića sudjelovao kancelar Josip Krpeljević, koji je nazočnima uputio riječ pozdrava i prenio Biskupove čestitke i podršku ovoj iznimnoj i po mnogo čemu jedinstvenoj kulturnoj manifestaciji.
Nastavak programa obilježio je suvremeni hrvatski književnik i najizvođeniji suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu gospodin Miro Gavran, koji je, održao predavanje »Biblijske teme u mojim romanima«. Iz svog bogatog opusa predavač je osobito izdvojio romane Judita, Krstitelj i Poncije Pilat, koji čine svojevrsnu trilogiju, i o kojima se razvio zanimljiv dijalog sa slušateljima. Ujedno je nazočnima pročitao i nekoliko pjesama biblijske tematike iz svoje jedine zbirke poezije Pjesme. U drugom dijelu programa sudionici su se uputili u virovitičko Gradsko kazalište gdje je prikazana Gavranova kazališna predstava Sladoled u izvedbi Gavran teatra iz Zagreba.
Festival radosne kulture trajat će do 24. travnja 2016. godine, a na njegovu bogatom i zanimljivom programu nalaze se predavanja, kazališne predstave, izložbe, tribine i koncerti. Svojim izborom kulturne ponude ovaj festival promiče općeljudske i humane vrijednosti te predstavlja svojevrsni kontrapunkt dosadašnjoj pretežno jednostranoj ponudi sadržaja na hrvatskoj kulturnoj sceni.