BISKUP KRSTIO PETO DIJETE KONČANIČKE OBITELJI PEJČIN

Požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je 27. travnja euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Končanici nedaleko Daruvara te krstio Antu, peto dijete roditelja Slobodana i Ivke Pejčin. Koncelebrirao je župnik Patrik Alatić i tajnik Krunoslav Juraković. Pozdravljajući nazočne, napose skupinu odjevenih u narodne nošnje podrijetlom iz župe Dobretići u Bosni i Hercegovini biskup je istaknuo značenje rođenja novog čovjeka i veličinu žrtve i ljubavi u služenju Božjem naumu te za budućnost Hrvatske. Čestitao je roditeljima na petom opredjeljenju za život, potaknuvši ih na ponos što su tako posvjedočili da su na Božjoj strani.
U homiliji biskup je podsjetio na važnost čuvanja tradicija koje su nositeljice onih vrijednosti na čijem je vrhu Bog kao darovatelj života, a potom čovjek kao njegovo stvorenje, čije se rađanje događa Božjim darom i roditeljskom suradnjom. Na temelju evanđeoskog izvještaja u kojem Isus govori o sebi kao trsu a čovjeku kao lozi, biskup je upozorio na činjenicu da čovjek odvojen od Boga i od ljudi, sveden na sebičnost i osamu, postaje gubitnikom života, a da ukorijenjen u ljubav Božju, supružničku, roditeljsku, prijateljsku, postaje bićem koje se izgrađuje i raste do mjere koju mu taj drugi može dati. Istaknuo je kako je Isus svojom ljubavlju na križu, položivši sebe za nas postao pobjednikom nad smrću te onaj tko je u njega ucijepljen kao loza na trs, crpi iz njega snagu koja daje život i donosi pobjedu. Kazao je da nas Isus snagom svoga Duha u sakramentu krštenja ucjepljuje u svoju sudbinu, te se u nama ostvaruje život na mjeru njegove pobjedničke ljubavi. Biskup je poželio da mali Anto po svetom krštenju postane dionikom te Isusove stvarnosti, da roditeljskom pomoću ostane cijelog života povezan s njime te tako stigne do cilja i smisla za koji je stvoren.
Nakon svetog slavlja u crkvi biskup je u župnom domu primio obitelj Pejčin, upoznao se s njezinim nastojanjima napose oko odgoja djece, uručio darove i novčani prilog.