BISKUP SUDJELOVAO NA SJEDNICI KOMISIJE HBK ZA ODNOS S DRŽAVOM I KOMISIJE VLADE RH ZA ODNOS S VJERSKIM ZAJEDNICAMA

U prostorima Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu održana je 28. travnja prva sjednica u novom sazivu Komisije HBK za odnos s državom i Komisije Vlade RH za odnos s vjerskim zajednicama. U Komisiji HBK je Dražen Kutleša, porečki i pulski biskup – predsjednik, Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup zadužen za pitanja vjeronauka u školi, Antun Škvorčević, požeški biskup zadužen za pitanja katoličkih škola i očuvanje crkvene kulturne baštine, Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup zadužen za pitanja povrata crkvene imovine oduzete u komunističko vrijeme, Mijo Gorski zadužen za financijska pitanja te Enco Rodinis, generalni tajnik HBK i tajnik Komisije. Spriječen sudjelovati bio je vojni ordinarij Jure Bogdan zadužen za pitanja Vojnog ordinarijata.
Iz Komisije Vlade RH za odnos s vjerskim zajednicama na sjednici je sudjelovao Ante Šprlje, ministar pravosuđa i predsjednik Komisije, Dubravka Jurlina Alibegović, ministrica uprave, Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Zlatko Hasanbegović, ministar kulture, Ante Vučić, zamjenik ministrice rada i mirovinskog sustava, Zvonko Šakić, pomoćnik ministra financija i Šime Jerčić, ravnatelj Ureda Komisije za odnos s vjerskim zajednicama. Spriječen je bio Zdravko Marić, ministar financija i Nada Šikić, ministrica rada i mirovinskog sustava, zastupljeni po spomenutim zamjenicima.
Nakon pozdrava biskupa Kutleše, predsjednika Komisije HBK i domaćina sastanka te Ante Šprlje, predsjednika Vladine Komisije, osobno se je predstavio svaki član Komisije HBK i Vladine Komisije. Zatim je utvrđeno stanje provedbe ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske, definirani predmeti i metoda rada te podijeljene obveze. Svaki je biskup u skladu s područjem odgovornosti koje mu je povjerila HBK dogovorio susret s određenim ministrom te će s njime utvrditi činjenično stanje provedbe ugovora s obzirom na njegov resor i definirati područje rada te prioritete koje treba rješavati. Biskup Škvorčević, zadužen od HBK za pitanja katoličkih škola i očuvanja crkvene kulturne baštine, uskoro će se sastati s ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem i ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Predragom Šustarom.