SUSRET TRAJNE FORMACIJE MLADIH SVEĆENIKA POŽEŠKE BISKUPIJE

Redoviti mjesečni susret trajne formacije mladih svećenika i đakona Požeške biskupije održan je 2. svibnja u Dvorani Bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi. Nakon molitve Trećeg časa, riječ dobrodošlice uputio im je biskup Antun Škvorčević. Podsjetio ih je da se ovaj susret održava na spomendan sv. Atanazija, biskupa i crkvenog naučitelja, koji je živio u vrijeme velikih kristoloških rasprava, vodeći bitke s arijevcima, koji su u Isusu Kristu odijelili božanstvo od čovještva, te su na koncu zanijekali njegovo božanstvo. Upozorio je da se arijanizam kroz povijest Crkve opetovano pojavljuje na različite načine, pa i među svećenicima kad u vlastitom životu odvajaju ljudsko od božanskoga. Osvrnuvši se na Pavlov tekst iz kratkog čitanja u kojem on piše Timoteju da »pripazi na samoga sebe i na poučavanje«, biskup Antun je rekao da se i nama, dok se bavimo nekim teološkim temama, može dogoditi da one nemaju nikakva utjecaja na naš konkretni život.
Naglasio je da susreti trajne formacije nemaju svrhu tek intelektualne izgradnje, nego cjelovitog oblikovanja mladih svećenika sukladno vjeri i iskustvu Crkve. Ustvrdio je da bi za dolazak na ovakve susrete mladi svećenici trebali imati određenog žara, zagrijanosti i želje da sebe provjeravaju kako žive čovjeka i kako ostvaruju svoje svećeničko poslanje, da se ono ne pretvori u neki samovoljni pastoral. Podsjetio je na poticaja pape Franje koji govori o potrebi pastoralnog obraćenja. Kad nemamo hrabrosti pristupati sebi samima kritički, tada naše poslanje postaje problematično, kazao je biskup. Naglasio je kako je svećeništvo suradništvo, a svećenici po tvrdnji II. vatikanskog sabora »mudri suradnici biskupskog reda«. Spomenuo je kako je započeo svibanj, marijanski mjesec, u kojem se pučka duša našega čovjeka, polazeći od ljepote prirode, divi ljepoti Isusove Majke, kao Božjem djelu. Pozvao je nazočne da ovog mjeseca mole kako bi Božja milost što dublje ostvarila u njima ljepotu čovještva i svećeništva, da se u njihovu životu ne dogodi razdvojenost Boga od čovjeka koja nije teoretska, nego egzistencijalna hereza. Zaželio je sudionicima plodan boravak u Požegi i uspješan rad.
U prvom dijelu susreta Josip Krpeljević, voditelj trajne formacije, održao je izlaganje pod naslovom »Obitelj kao ‘kućna Crkva’. Bračno milosrđe i ćudoređe«. Na temelju teksta dogmatske konstitucije o Crkvi II. vatikanskog sabora, u kojem je obitelj nazvana kućnom Crkvom (LG, br. 11), izlagač je obrazložio zašto je obitelj, koja proizlazi iz ženidbene zajednice, bila, jest i uvijek će biti od presudne važnosti za Crkvu. Rekao je da je tema obitelji ostavljena za završni susret jer su objavljivanjem postsinodalne apostolske pobudnice pape Franje Amoris laetitia rezultati rada dvaju sinoda o obitelji uobličeni u dokument crkvenog učiteljstva na temelju kojeg treba osmisliti novi pastoralni pristup tematici braka i obitelji.
U drugom dijelu susreta otvorena je rasprava o novom pastoralnom pristupu koja je pokazala kako ‘pastoralno obraćenje’ neće biti lagan proces, ali da je ono neophodno. U trećem dijelu susreta sudionici su pošli u crkvu sv. Lovre gdje su sudjelovali na svibanjskoj pobožnosti. Susret je završen objedom u Biskupskom domu.