SVETKOVINA UZAŠAŠĆA GOSPODNJEGA U POŽEŠKOJ KATEDRALI

Na svetkovinu Uzašašća Gospodinova, 5. svibnja požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je misno slavlje u požeškoj Katedrali. S njime su koncelebrirali svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova i iz katedralne župe sv. Terezije Avilske. U pozdravu biskup je podsjetio da je Isus nakon četrdesetodnevnog pouskrsnog ukazivanja svojim učenicima uzašao na nebo, ali da ono nije neko mjesto, nego puno osobno zajedništvo Božjeg života u koje je uskrsli Gospodin unio čovjeka. Pozvao je nazočne da sa zahvalnošću Isusu Kristu slave otajstvo ljudskog uzdignuća.
U homiliji biskup je protumačio kako je Isusovo uzašašće „otajstvo“, to jest stvarnost veća, viša i dublja od one koja se svakodnevno ostvaruje iz naših ljudskih mogućnosti. Riječ pak „uzašašće“, nastavio je biskup, želi nam reći da je Isus unio čvjeka u nadzemaljsku stvarnost koju nazivamo »nebo«, a da nas pritom nije ostavio niti napustio. Osvrnuo se na tvrdnju sv. Luke u prvom čitanju iz Djela apostolskih, da je Gospodin, nakon što se 40 dana ukazivao svojim učenicima, rekao da odlazi zato da bi Otac mogao ispuniti svoje obećanje i poslati im Duha Svetoga. Kazao je da se Bog nije odrekao ranjenoga, grješnoga i smrtnog čovjeka, nego ga je u Sinu svome Isusu – čovjekom postalim – prihvatio i zagrlio, da bi u njega unio silu odozgor – Duha Svetoga – koji jedini može uzdići palu ljudsku narav u ono stanje na koje nas je pozvao Bog u stvaranju i u kojem nas želi imati za svu vječnost. Upozorio je na Pavlovu tvrdnju u ulomku iz Poslanice Efežanima, naviještenom u drugom čitanju, koja je moć i sila, snaga i visina i dubina, i istina i svjetlo progovorilo u Isusu Kristu, u kojem je čovjek snagom Duha Svetoga oblikovan na mjeru Božju a koju je moguće spoznati po daru Duha mudrosti. Naglasio je da nam današnji blagdan predstavlja što će čovjek i sav svijet biti po Božjem naumu, po njegovu zahvatu u Isusu Kristu, rekavši da je Isus Krist prvi preobraženi čovjek, koji je ušao u konačno, puno zajedništvo Božjeg života. Podsjetio je nazočne kako smo u zbornoj molitvi današnje svetkovine molili Gospodina da nam dadne te i mi stignemo onamo, kamo je prispio On – naša glava i prvijenac.
Biskup se u svjetlu blagdanske poruke osvrnuo na društveno stanje u Hrvatskoj i svijetu te je kazao da se o čovjeku i njegovu uzdignuću, slavi i uspjehu uglavnom govori u okviru ljudskih ograničenih mogućnosti, što nije u skladu s onim čežnjama koje su upisane u naše srce. Današnja nas svetkovina, kazao je, želi obnoviti u vjeri da nam je Bog u krštenju darovao Duha Svetoga, zalog i početak one punine koju nam je namijenio u Isusu Kristu, podsjeća nas tko smo mi iz Božjih mogućnosti, te potiče da svaki dan mjerimo svoju veličinu i uspješnost po daru Duha Svetoga. Biskup je još spomenuo kako nam današnja čitanja naznačuju da je Isus sada među nama prisutan na nevidljiv način, u snazi svog Duha, ali da će ponovno vidljivo doći u slavi na koncu vremena, i da će – ne samo čovjek – nego i sav svemir biti preobražen.
Na koncu misnog slavlja vjernici su izmolili molitvu pape Franje u Godini milosrđa. Potom su pjesmom pozdravili Kraljicu neba i kraljicu svibnja Blaženu Djevicu Mariju, i na koncu primili Biskupov završni misni blagoslov.