BISKUP BLAGOSLOVIO NOVI PASTORALNI CENTAR U DARUVARU

U nedjelju, 8. svibnja požeški biskup Antun Škvorčević posjetio je novu daruvarsku župu sv. Antuna Padovanskog te predvodio slavlje blagoslova njezina pastoralnog centra. Župna crkva u izgradnji još nije dovršena te se u njezinu nedovršenom stanju održavaju samo nedjeljna liturgijska slavlja a u prostorima ispod nje uređena je velika dvorana koja služi za dnevne svete mise i za vjeronaučna okupljanja te pored toga župni stan s popratnim sadržajima, među kojima je knjižnica i župni Caritas. U dvorani su se okupili ovogodišnji krizmanici a oko nje brojni drugi vjernici. Biskup Antun s kojim su uz domaćeg župnika Žarka Turuka bili i svećenici iz Pakračkog dekanata na čelu s dekanom Jozom Zorićem u pozdravu vjernicima spomenuo je kako je svakoj župi važno imati prostore prvenstveno za sveta slavlja a onda i za druge pastoralne namjene.

Kazao je da se raduje uređenju pastoralnog centra u koji se za stalno nastanio i župnik, ali je istaknuo da je još važnija njihova vjernička izgradnja i župno zajedništvo u kojem se ostvaruje njihova pripadnost mjesnoj požeškoj Crkvi i općoj Katoličkoj Crkvi. Ukazao je na znakovitost blagoslova vode kojom se škrope zidovi novog zdanja i vjernici, među kojima i krizmanici, a koje podsjeća na krštenje kojim su postali dionicima Isusova otajstva smrti i uskrsnuća te živim udovima njegove Crkve u koju ih Isus snagom svoga Duha potpuno ugrađuje sakramentom svete Potvrde.
Nakon blagoslova svi nazočni su u procesiji krenuli prema crkvi gdje je biskup predvodio euharistijsko slavlje tijekom kojega je mladima podijelio sakrament svete Potvrde. Pozdrav mu je uputio župnik Turuk i predstavnici krizmanika. U homiliji biskup je protumačio nazočnima kako prikaz smrti sv. Stjepana u naviještenom ulomku iz Djela Apostolskih svjedoči o svijetu mržnje, zla, nemoći i smrti koji je progovorio u onima koji su ga osudili na smrt, te moćnom svijetu Isusova Duha u Stjepanu koji gleda otvoreno nebo, oprašta svojim progoniteljima i ubojicama, svjedočeći kako se postaje dionikom Isusove pobjede nad zlom i smrću. Biskup je potaknuo nazočne, napose krizmanike da izaberu Isusa Krista i njegovu snagu Duha te u hrvatskom društvu praštanjem, milosrđem i ljubavlju budu svjedoci njegove pobjedničke moći. Osvrnuo se na Isusov govor učenicima u evanđelju da budu jedno kao što je on u Ocu i Otac u njemu. Prikazao je svu težinu čovjekove osame koju stvara u njemu sebičnost i ljepotu prijateljstva u kojem se snagom duha ostvaruje prisutnost jedne osobe u drugoj kao sasvim posebna životna punina. Istaknuo je čovjekovu veličinu po prisutnosti Isusa Krista u njemu snagom njegova Duha, po kojem se u nama događa Božja pobjeda nad smrću. Poželio je vjernicima da po primanju svetih sakramenata budu ispunjeni prisutnošću Isusa Krista u njihovim srcima te svjedoče svijetu puninu koja čovjeka uzdignuta u zajedništvo Božjeg života.
Na svršetku svetog slavlja biskup je zahvalio svima koji surađujući sa župnikom daju svoj doprinos u životu mlade daruvarske župe te je najavio da će Požeška biskupija i ove godine poduprijeti daljnje uređenje njihove župne crkve.