DAN ŠKOLE KATOLIČKE KLASIČNE GIMNAZIJE U VIROVITICI

Katolička klasična gimnazija u Virovitici, prigodom blagdana bl. Ivana Merza, obilježila je 11. svibnja svoj Dan škole. Još jednom Gimnazija je otvorila vrata roditeljima, prijateljima, sponzorima i suradnicima. Svečano slavlje uveličao je svojom prisutnošću i požeški biskup Antun Škvorčević. Slavlju su nazočili i predstojnik Ureda za katoličke škole Požeške biskupije, Ivica Žuljević; ravnatelji Katoličkih škola iz Požege; svećenici Virovitičkog dekanata; gradonačelnik Ivica Kirin sa suprugom; ravnateljica gradskog društva Crvenog križa Virovitica Željka Grahovac; ravnatelji i stručni suradnici osnovnih i srednjih škola Virovitice i šireg područja; ravnatelj i djelatnici Katoličke osnovne škole u Virovitici te zaposlenici, nastavnici, roditelji i učenici Škole.

Svečani program započeo je pjesmom zbora Katoličke klasične gimnazije pod vodstvom ravnatelja Katoličke osnovne škole, Marija Večerića. Uzvanicima se potom obratio ravnatelj škole, Mario Voronjecki, koji se je u svom obraćanju zahvalio biskupu Antunu na vodstvu i potpori kojom nas prati te svim prijateljima škole koji pomažu naš rad i misiju. Voditelji programa, nastavnica Sunčana Voronjecki i nastavnik Alojzije Groš, uspješno su prikazali samo dio događanja u tekućoj školskoj godini. Tako su svi nazočni mogli uživati u izvedbama učenika koji su nastupili na ovogodišnjem Lidranu te u emisiji radijske skupine na temu „Ta čudesna stvorenja“ koju su snimili naši učenici. Povodom obilježavanja dana blaženog Ivana Merza, zaštitnika naše škole, učenica Doris Jagarinac pročitala je svoj literarni rad na temu „Volim čovječanstvo, volim male, nepoznate ljude, koji na svojim leđima nose sav teret historije“, a koji je na međunarodnom literarnom natječaju „Blaženi Ivan Merz“ ove godine osvojio treće mjesto.
Potom se biskup Antun, primivši prigodni poklon, obratio nazočnima. Čestitao je ravnatelju, učiteljima i učenicima blagdan bl. Ivana Merza, Dan škole. Na temelju pročitanog ulomka iz Matejeva evanđelja, gdje Isus tumači odnose među svojim učenicima, naglašavajući da su svi oni braća jer im je jedan Otac – Bog, a jedan učitelj i vođa Krist, biskup je istaknuo da je posebnost i snaga katoličkih škola upravo u međusobnom odnosu učenika i nastavnika po Isusovu modelu položenog života za druge i služenja bližnjima. Osvrćući se na latinsku izreku „Ne učimo za školu, nego za život“, biskup je kazao kako katolička škola nije samo stjecanje znanja, nego uvođenje u iskustvo života, utemeljenog u Isusovoj posvemašnjoj ljubavi za nas na križu i pobjedi nad smrću, koje se ostvaruje u odnosu prema Bogu i jednih prema drugima. Osvijetlio je to primjerom života bl. Ivana Merza. Parafrazirajući „Svakidašnju jadikovku“ Tina Ujevića: „Teško je biti mlad a biti star, biti zdrav a bolestan“ – biskup je kazao učenicima da nisu mladi po godinama koje imaju niti su zdravi po svom tjelesnom stanju, nego po mladosti i zdravlju duha, koje se događa po prisutnosti Isusova Duha u njihovim srcima koji ih čisti od zarobljenosti sebičnošću i zlom. Istaknuo je da pri tom imaju veliku ulogu njihovi roditelji i nastavnici koji ih vlastitim primjerom podupiru u duhovnom rastu. Zahvalio je ravnatelju, svim djelatnicima Gimnazije te roditeljima na svemu što nastoje činiti da bi učenici u virovitičkoj Katoličkoj klasičnoj gimnaziji rasli kao cjelovite osobe te jednoga dana bili nositelji istinskog društvenog napretka.
Na kraju svečanosti, pedagoginja škole, Maja Ivanković, izvijestila je prisutne o uspjesima na državnim natjecanjima, a učenicima koji su sudjelovali na natjecanjima – Marinu Kutnjaku i Steli Zidar te njihovim mentorima – prof. Voronjecki, prof. Grošu, prof. Lacković Vidović, prof. Drvenkaru i prof. Prpić Tuk, podijeljeni su prigodni pokloni koje je uručio biskup Antun zajedno s ravnateljem Voronjeckim. Nakon programa slijedilo je ugodno druženje uz prigodan domjenak.