ODRŽANA TRIBINA ZA MLADE NA TEMU „VRIJEME U KOJEM ŽIVIMO – RELATIVIZAM, SELFIZAM I POSMODERNA“

U organizaciji Centra „Pro vita et familia“ Požeške biskupije 11.svibnja u Dvorani sv. Terezije Avilske održana je tribina pod naslovom „Vrijeme u kojem živimo – relativizam, selfizam i posmoderna“. Ovo je prva u nizu preventivnih aktivnosti Centra i bila je namijenjena učenicima završnih razreda požeških srednjih škola, iz razloga što su oni u životnom razdoblju punom promjena, napetosti i jakih emocija. Mladost je razdoblje života u kojem se budi čvrsta želja za originalnošću, težnja za novim i ispunjenim životom i važno je imati informacije kako samo njegujući duhovnu dimenziju možemo rasti, razvijati se i ostvarivati kao bića u punini.
O navedenoj temi govorilo se s duhovno antropološkog aspekta, a voditeljica tribine bila je gospođa Silvana Vrdoljak, teolog i predsjednica Centra za hagioterapiju Slavonski Brod. Suvoditeljica tribine bila je Ana Matković, psihologinja u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi.
Na samom početku tribine, mladima se govorilo o karakteristikama relativizma koji obuhvaća svijest čovjeka od obitelji, odgoja, društvenog djelovanja pa sve do samog odnosa sa Stvoriteljem. Poruka relativizma je kako nema istine, čovjek ne zna duhovnu istinu, niti ju treba tražiti, niti se oslanjati na nju, a voditeljice su, iz iskustava rada s mladima, posvjedočile kako mladi itekako traže i žele znati istinu o samima sebi. Današnji čovjek preko medija I društvenih mreža ulazi u moderni relativizam koji nas polako formira, a da toga nismo niti svjesni. Mladima se ukazalo kako nas virtualna druženja odvajaju od stvarnosti, a tome pridonosi i novi kulturološki fenomen selfizam. Kulturom selfizma brišu se granice privatnog i javnog prostora i zbivanja. Odgovor na relativizam današnjeg vremena je da poštujemo čovjeka u njegovom dostojanstvu, a poštivanje drugih nema jer sam čovjek ne poštuje sebe. Tko ljubi sebe, oslanja se na duhovnu dimenziju, a selfizam je samo simptom da čovijek današnjice ne voli sebe. Uz selfizam javlja se i bolest selfitis koja pripada području opsesivno-kompulzivnog poremećaja gdje ljudi stavljaju slike na društvene mreže kako bi nadoknadili manjak samopoštovanja.
Na kraju tribine, voditeljica je pozvala mlade neka nikada ne prestanu tražiti odgovore na temeljna pitanja jer samo onaj koji traži pronalazi odgovor. Čovjek nije determiniran onim što je naslijedio, već o njemu samome ovisi hoće li se okrenuti dobru.