KONCERT ZBORA MEDICINSKIH SESTARA U POŽEŠKOJ CRKVI SV. LOVRE

Prigodom rođendana sv. Ivana Pavla II., utemeljitelja Požeške biskupije, 18. svibnja u crkvi sv. Lovre u Požegi pjevački zbor medicinskih sestara »Immaculata« iz Požege, priredio je koncert pod nazivom »Mariji s ljubavlju«. Među brojnom publikom na koncertu je bio nazočan i požeški biskup Antun Škvorčević.
Nakon uvodne skladbe »Svi u glas« (I. Kokot), izvedene a capella, pozdravnu riječ uputila je Mira Ilić, predsjednica Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji (HKUMSiTuPB). Podsjetila je da je ovo četvrti koncert »Mariji s ljubavlju« pjevačkog zbora požeških medicinskih sestara, kojim se one pridružuju Marijinim svibanjskim štovateljima. Spomenula je da je papa Ivan Pavao II., utemeljitelj Požeške biskupije, rođen na današnji dan prije 96 godina, i da je za sebe rekao kako je »sav Marijin«, što je stavio i u svoj grb te da mu ovim koncertom žele iskazati poštovanje.
Kazala je da smo prije nekoliko dana proslavili Gospu Ftaimsku, i da je na njezin blagdan, 13. svibnja 1981. na svetog Papu izvršen atentat te da je bio uvjeren kako ga je Gospa spasila od smrti. Metak kojim je pogođen stavio je u krunu kipa Majke Božje u Fatimi. Ivan Pavao II. volio je hrvatski narod, između ostalog i zbog njegove velike pobožnosti prema Majci Mariji. U Solinu joj je s mladima zapjevao, a Gospi Trsatskoj poklonio je krunicu da ona moli za njega i kad umre, zaključila je sestra Mira, pozvavši nazočne da poslušaju kako zvuči hod s Marijom kroz hrvatsku liturgijsku crkvenu godinu.
Na programu koje su sestre izvele bile su sljedeće skladbe: Gle svibanj cvatući (V. Novak); Gospoja si milostivna (Ch. octochorda); O Djevo Marijo (M. Nardelli); Djevice, oj Kruno slave (nepoznati autor); Sva si lijepa (s. M. Tarzicija Fostić); Jutarnja zvijezda (T. Grav); Cavallleria rusticana: Ave maria (intermezzo); O preslavna Božja Mati (S. Topić); Sav raj te slavi (s. M. Tarzicija Fostić). Kao gošća iznenađenja na koncertu je nastupila pjevačica Vesna Pisarović, rodom iz Požege, otpjevavši Ave Maria ariju iz rock-opere Gubec-Beg.
Na završetku programa nazočnima se prigodnim riječima obratio biskup Antun, rekavši da su sestre odjevene u svečane haljine bile večeras divne i za gledanje i za slušanje. Spomenuo je da Hrvatsku gledaju različite oči iz zemlje i inozemstva te da je prosuđuju dobronamjerni i manje dobronamjerni pogledi. Podsjetio je kako nas u Hrvatskoj s mnoštva kipova i slika u nebrojenim crkvama i kapelama prate Marijine blage, tople, majčinske oči čiji nam pogled svjedoči o njezinoj bezgraničnoj ljubavi za čovjeka i pomoći koju nam je napose u svojim svetištima iskazivala. Kazao je da nas njezin pogled prati i s drevnih fresaka u crkvi sv. Lovre na kojima se nalazi čak šest Marijinih likova: od slike Marije, majke Milosrđa, pod čijim plaštem njezina djeca nalaze utočište, preko Marije s djetetom Isusom u naručju koju je kao svojevrsni kompozicijski dodatak naslikao neki pobožni slikar na vrhu zida iznad gotičkog prozora u svetištu do lika Žalosne Gospe pod križem i kipa Thallerove Madone. Zahvalio je medicinskim sestrama što su nam pjesmom omogućile prepoznati njezin pogled i ujedno osjetiti odanost i pobožnost hrvatskog čovjeka prema Isusovoj Majci. Osvrnuvši se na rođendan sv. Ivana Pavla II. rekao je da je ponosan što je baš on naš utemeljitelj. Podsjetio je na njegovu veliku ljubav i privrženost Blaženoj Djevici Mariji, očitovanu i u njegovu geslu Totus tuus (Sav tvoj), zaključivši da, onaj tko je sav Marijin, ujedno je sav Isusov kao što je to ona bila. Naglasio je da su medicinske sestre izborom Marije za zaštitnicu svoje Udruge posvjedočile kako žele biti potpuno Isusove, prepoznavajući ga i služeći mu u bolesnicima s kojima se on poistovjetio.
Sestra Mira Ilić zahvalila je biskupu Antunu na upućenim riječima, kao i na potpori koju pruža njihovoj Udruzi. Zahvalila je svojim kolegicama i svima nazočnima. Na završetku svi su sa zborom medicinskih sestara otpjevali pjesmu Krist na žalu. Za orguljama je bio i zborom ravnao Tomislav Jurić, a solističke dionice je pjevao tenor Kristijan Kostić.