BISKUP NA TRASATU S OSOBAMA U RAZVOJNIM POTEŠKOĆAMA

U organizaciji Udruge Malteser Hrvatska, tridesetak članova požeške Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju »MI«, od 2. do 5. lipnja besplatno boravi u Istri. Na svom putovanju prema Poreču u četvrtak, 2. lipnja zaustavili su se u svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci, gdje je svetu misu predvodio požeški biskup Antun Škvorčević u koncelebraciji s Ivicom Žuljević, župnikom katedralne župe Sv. Terezije Avilske u Požegi na čijem području ima sjedište spomenuta Udruga. Na početku misnog slavlje biskup je pozdravio nazočne »miovce«, a osobiti pozdrav uputio je grofu Georgu Eltzu, voditelju Udruge Malteser Hrvatska, koji je zajedno sa svojim suradnicima bio inicijator ove humanitarne akcije, i zahvalio im za njihovu plemenitost. Rekao je da su ljudi stoljećima dolazili na Trsat povjeriti se Blaženoj Djevici Mariji da po njezinom zagovoru zadobiju nutarnju snagu kojom bi mogli nositi svoje životne nevolje, napose tjelesne i duhovne slabosti. Pozvao je roditelje i djecu da saberu svoje srce pred Bogom i mole s Isusovom Majkom da se na ovom hodočašću duhovno osnaže.
Homiliju je započeo prisjećanjem na početne godine djelovanje Udruge »MI«, dok njezini članovi još nisu imali vlastiti prostor nego su se na susrete i ostvarivanje svojih programa okupljali u Dvorani Bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi. Prisjetio se jednog susreta kada ga je jedno dijete zapitalo: »Što dragi Bog radi cijeli dan, a što radi cijelu vječnost?« Priznao je da ga je ovako izazovno pitanje malog djeteta iznenadilo i da u prvi mah nije znao što odgovoriti, ali da se pribrao i kazao da Bog stalno ljubi. Spomenuo je kako ljubav nije tek neki osjećaj niti samo riječ, već je ona vlastiti život položen za drugoga. Ustvrdio je da Bog baš tako ostvaruje svoj bitak, kako nam je objavio Isus Krist, da Otac posvema predaje sebe Sinu a Sin Ocu u snazi Duha ljubavi te je biskup istaknuo da samo kad živimo jedni za druge ulazimo u taj Božji dinamizam i postajemo pobjednicima života.
U ulomku današnjeg evanđelja, nastavio je biskup, čuli smo kako je Isus na upit jednog pismoznanca, koji se zanimao što bi u svom životu trebao raditi, odgovorio neka najprije ljubi Boga. I to ne bilo kako, nego svim srcem svojim, svom dušom svojom, svim umom svojim i svom snagom svojom, želeći time reći da Boga treba ljubiti cijelim svojim bićem i čitavim svojim životom. A onda neka ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. »Tko ne ljubi Boga, ostaje sam sa svojim nemoćima« ustvrdio je biskup. Rekao je da mu je drago što nazočni roditelji u svojim obiteljima nastoje biti blizu Bogu i na taj se način ispunjaju snagom da mogu posvema živjeti za svoju djecu, položiti život za njih. »Kroz tu žrtvu ljubavi, vi roditelji postižete životni smisao kojeg oni koji žive vlastitu sebičnost nemaju« rekao je biskup. Pojasnio je da sebičnost čovjeka razara iznutra i utvrđuje ga u njegovoj nemoći. Na poseban način je zahvalio roditeljima što istinu da je Bog ljubav nastoje svaki dan pretakati u ljubav prema svojim najbližima koji ih trebaju, rekavši da je to snaga i ljepota njihova života.
Osvrnuvši se na ulomak iz druge poslanice Timoteju u kojem sv. Pavao potiče svog učenika da se spominje Isusa Krista uskrslog od mrtvih, biskup je naglasio da je Isus pobijedio smrt upravo putem ljubavi, jer je na križu sebe položio za nas te da je umiranje s Kristom i život za druge put naše pobjede. Kazao je da Isuosva Majka kao zdravlje bolesnih služi ljudima i ovdje na Trsatu, tako da im pomaže spoznati istinu o sebi samima i o svojim životnim žrtvama upravo u Isusovoj žrtvi ljubavi, i tako ozdrave u dubini svoga bića od ranjenosti nemoću. Poželio je roditeljima djece s poteškoćama u razvoju da to iskuse u svom svakodnevnom služenju svojim najmilijima.
Prije svete mise hodočasnike iz Požege primio je gvardijan trsatskog samostana fra Antun Jasenović te im je protumačio značenje svetišta i na hodočasnički način poveo ih oko Gospina oltara.