HODOČAŠĆE STARIJIH I BOLESNIH OSOBA U VOĆIN

U marijanskom svetištu u Voćinu svake se godine 7. lipnja održava hodočašće starijih, bolesnih i invalidnih osoba Požeške biskupije. Toga se naime dana slavi godišnjica krunjenja lika Gospe Voćinske po rukama sv. Ivana Pavla II. tijekom njegova pastoralnog pohoda Osijeku 2003. godine. Izvanredni jubilej milosrđa ove je godine u voćinsku oprosnu crkvu privukao oko tisuću hodočasnika iz domova za starije osobe i iz drugih ustanova koje skrbe za njih, a nalaze se na području Požeške biskupije.
Po dolasku u Svetište hodočasnici treće životne dobi oblikovali su zajedničku ulaznu procesiju, prošli su kroz Sveta vrata i pjevajući marijanske pjesme obišli oko Gospinog lika na glavnom oltaru. Potom je uslijedilo pokorničko bogoslužje, koje je predvodio voćinski župnik Mladen Štivin.
Želeći zadobiti jubilejski oprost, mnogi hodočasnici su pristupili Sakramentu pomirenja. Vrhunac hodočašća je bilo misno slavlje koje je predvodio Josip Devčić, generalni vikar Požeške biskupije. S njim su koncelebrirali voćinski župnik i dekan Mladen Štivin i svećenici Slatinskog dekanata, a pjevao je zbor voćinske župe. Kao i prijašnjih godina, na hodočašću je sudjelovala i skupina vjernika iz župe Pitomača, iz susjedne Varaždinske biskupije, predvođena župnim vikarom Sinišom Blatarićem. Predvoditelja misnog slavlja i sve nazočne hodočasnike na početku je pozdravila gospođa Dragica Dvoraček, iz Doma za starije i nemoćne u Velikoj.
U homiliji predvoditelj je hodočasnike podsjetio na dragi događaj kad je sv. Ivan Pavao II. u Osijeku okrunio lik naše Gospe voćinske, rekavši da je papa tada već bio u dubokoj starosti, pritisnut bolešću i patnjom, i da je zbog toga osobito bliz starim i bolesnim osobama. Podsjetio je također na njegovu veliku pobožnost prema Isusovoj Majci, koju je smatrao svojom majkom, svjedočeći cijelim svojim svetačkim životom da je sav njezin. Na poseban način je zahvalio djelatnicima staračkih domova i drugih ustanova za njihovu požrtvovnost i milosrdnu ljubav koju svakodnevno iskazuju starijim, bolesnim i invalidnim osobama.
Nakon objeda i kraćega podnevnog odmora hodočasnici su se ponovno okupili u voćinskoj crkvi gdje su u 14.00 sati sudjelovali u pobožnosti Božanskom milosrđu. Po završetku pobožnosti hodočasnici su se oprostili od Gospe obilaskom oko njezina dragog lika na glavnom oltaru te duhovno obogaćeni i u vjeri ojačani krenuli put svojih domova, unaprijed se radujući ponovnom dolasku nekom drugom prigodom.