BISKUP PRIMIO EPISKOPA JOVANA I AMERIČKOG BENEDIKTINCA STEWARTA

U Biskupskom domu u Požegi biskup Antun Škvorčević primio je 9. lipnja slavonskog episkopa Jovana i p. Columba Stewarta, benediktinca iz Saint John’s Abbey u Collegeville u Sjedinjenim američkim državama, profesora teologije, voditelja projekta izrade nove povijesti kršćanskog monaštva prvog tisućljeća i jednog od najvećih stručnjaka za digitalizaciju patrističke i srednjovjekovne rukopisne građe. Od 2003. p. Columba djeluje kao izvršni direktor Hill Museum & Manuscript Library, organizacije koju sponzorira Saint John’s University, svjetski lider digitalnog čuvanja rukopisa, presnimivši do sada više od 150.000 rukopisnih dokumenata na Srednjem Istoku, Istočnoj Europi, Indiji i Africi.
Očekuje se da će navedenim načinom snimiti i bogatu rukopisnu građu Slavonske eparhije u Pakracu, koja je spašena u Domovinskom ratu.
Biskup Škvorčević i njegovi sugovornici razgovarali su o različitim pitanjima koja se odnose na kulturnu baštinu Katoličke i Pravoslavne Crkve u Hrvatskoj, te na poslijeratne prilike u kojima valja liječiti duhovne i materijalne rane na obim stranama i spašavati ugroženu pisanu građu. Zajednički su razgledali Povijesni arhiv i knjižnicu Požeške biskupije te srednjovjekovnu crkvu sv. Lovre.