MISA U CRKVI SV. LOVRE ZA POGINULE BRANITELJE 63. SAMOSTALNE GARDIJSKE BOJNE

U prigodi dvadesetpete godišnjice osnutka 63. samostalne gardijske bojne, 11. lipnja u crkvi sv. Lovre u Požegi služena je sveta misa za njezine poginule članove, koju je predvodio kancelar Josip Krpeljević. Uz roditelje, rodbinu, prijatelje i suborce poginulih pripadnika spomenute postrojbe, na misi su sudjelovali izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, gospodin Alojz Tomašević, župan požeško-slavonski; izaslanik ministra hrvatskih branitelja, umirovljeni brigadir Stjepan Sučić; saborski zastupnik, gospodin Franjo Lucić; predsjednik Udruge ratnih veterana 63. samostalne gardijske bojne, gospodin Zlatko Bošković, predstavnici Grada Požege i drugi uzvanici.
Na početku misnog slavlja kancelar Krpeljević je nazočnima izručio pozdrave požeškoga biskupa Antuna Škvorčevića, i pozvao ih da se sjedine u molitvi za trideset i tri pripadnika 63. samostalne gardijske bojne, koji su poginuli u borbenim djelovanjima, kao i onih koji su stradali u drugim bilo ratnim, bilo mirnodopskim okolnostima. Također ih je pozvao na molitvu za ratnog zapovjednika spomenute postrojbe umirovljenog general-pukovnika Miljenka Crnjca, kojemu je bolest onemogućila da bude nazočan na ovom slavlju.
U homiliji je kancelar Krpeljević najprije podsjetio da Crkva danas slavi spomendan sv. Barnabe, apostola, naglasivši da je apostol čovjek koji ima poslanje, biti u službi Kraljevstva Božjega, odnosno u službi Isusa Krista koji to kraljevstvo uspostavlja. Rekao je da ulomak iz Djela apostolskih, naviješten u prvom čitanju, prikazuje Barnabu kao vjernog suradnika i suputnika sv. Pavla na njegovim misijskim putovanjima diljem tada poznatog svijeta. Naglasio je da je Barnaba, kad je postao kršćanin, razdao sav svoj imetak, i tako oslobođen od navezanosti na posjedovanje i oslobođen od sebičnosti, kao čovjek mira i radosti cijelim se svojim bićem stavio u službu naviještanja radosne vijesti o Isusovoj pobjedi nad zlom, grijehom i smrću. Ustvrdio je da je Barnaba bio pravi Kristov učenik, upravo onakav kako ga je Isus u današnjem evanđeoskom ulomku ocrtao. Rekao je da značajke koje krase pravog Kristova učenika, u određenoj mjeri možemo pronaći i kod poginulih branitelja, a najistaknutija je njihova spremnost da izvrše svoje poslanje i polože vlastiti život za ono što je dobro, vrijedno i plemenito. Podsjetio je nazočne da smo, nažalost, svjedoci kako mogu postojati lažni, prijetvorni domoljubi, kojima je domoljublje paravan za sebičnost i neke njihove sitne interese. Ustvrdio je da poginuli branitelji kojih se danas spominjemo i za koje molimo, nisu glumili domoljublje, nego su čitavim svojim bićem položiti sebe, svoj život za slobodu i mir Domovine, i da zbog toga zaslužuju našu hvalu i naše poštovanje. Obraćajući se preživjelim pripadnicima slavljeničke postrojbe kancelar Krpeljević im je poručio da, Domovinu koju su časno obranili u ratu, sada u miru nastave izgrađivati u pravedno društvo, zauzimajući se za opće dobro svih njenih građana, i svjedočeći kršćanke vrijednosti života. Podsjetio ih je kako to poslanje nije lako, jer mu na putu stoji naša ljudska sebičnost, uskogrudnost, ranjenost zlom i pokvarenošću, ali da se svega toga uz pomoć Božjeg milosrđa možemo osloboditi. Završavajući homiliju zaželio je nazočnima da im primjer poginulih branitelja bude poticaj, a zagovor sv. Barnabe pomoć, da se nikad ne umore u poslanju izgradnje svoje Domovine.
Na koncu misnog slavlja svim nazočnima čestitao je 25. obljetnicu osnutka njihove postrojbe.