ZAVRŠNA PRIREDBA UČENIKA KATOLIČKE OSNOVNE ŠKOLE U POŽEGI

Učenici Katoličke osnovne škole u Požegi održali su 9. lipnja u Dvorani sv. Terezije Avilske završnu priredbu prigodom kraja nastavne godine. Program se sastojao od dva dijela, glazbenog i scenskog kojega su priredili zboraši i glumačka ekipa sedmih razreda. U prvom dijelu programa, nakon što su izveli himnu Škole, zboraši mlađeg i starijeg uzrasta pod ravnanjem Ljube Šolić predstavili su se skladbama kojima su na nedavnom državnom natjecanju u Varaždinu osvojili srebrene plakete. Nakon toga je progovorio ravnatelj škole Želimir Žuljević, koji je pozdravio nazočne, uputivši riječi zahvale biskupu Antunu Škvorčeviću, osnivaču Škole na pruženoj podršci i blizini u protekloj nastavnoj godini.

Potom je zahvalio stručnoj službi, učiteljima i tehničkoj službi, a napose učenicima i njihovim roditeljima za suradnju i nastojanja kojima pomažu i prate rad Škole. Na koncu je ravnatelj posebno zahvalio voditeljici dječjeg zbora Ljubi Šolić i vjeroučitelju Krunoslavu Siroglaviću koji je napisao i režirao središnji dio programa, predstavu »U zadnjoj klupi«, koju su odigrali najstariji učenici Katoličke osnovne škole u Požegi. Okosnica je predstave priča glavnog lika, dječaka Marka. On je vjernik i želi upisati katoličku gimnaziju, ali u tome nema potporu svoga oca, odvjetnika, koji sa sarkazmom gleda na vjeru. Uz pomoć majke, s kojom svake nedjelje odlazi na misu, ipak upisuje katoličku gimnaziju, ali ondje ne pronalazi ono što je tražio, ne biva prihvaćen od dijela razreda. Marko se teško razbolio i na koncu preminuo što je promijenilo njegova oca i dio razreda koji ga nije prihvaćao. Predstava je izmamila suze na lice mnogih u publici koja je burnim pljeskom više puta nagrađivala glumačku ekipu i njezina voditelja.
Prisutnima se na koncu obratio i biskup Antun, koji je Katoličku osnovnu školu usporedio s biljkom koju učenici svakog dana iznova mjere koliko je narasla očekujući s nestrpljenjem da na joj konačno procvjeta neki lijepi cvijet. Kojim metrom treba mjeriti vaš rast, upitao je biskup učenike i nastavio, da je to osoba Isusa Krista. Svi vas mi svakodmevno pratimo i na svoj način mjerimo do koje ste životne razine izrasli, hoće li u vama procvjetati onaj život koji je Isus omogućio svojom ljubavlju, jačom od zla i smrti. Istaknuo je kako smrt nije najtragičnije što nam se može dogoditi ako zaista živimo sjedinjeni s Isusom Kristom pobjednikom. Na kraju je biskup zahvalio učenicima na poučnoj priredbi te djelatnicima Škole na čelu s ravnateljem i roditeljima za sve ono što su povezani jedni s drugima činili da ovi mladi ljudi rastu tjelesno, intelektualno i duhovno.