PROSLAVA 50. OBLJETNICE MATURE

Biskup Antun Škvorčević zajedno sa svojom školskim kolegama, 14. lipnja proslavio je 50. obljetnicu mature. Slavljenici su se okupili u Sjemeništu na Šalati u Zagrebu te su u crkvi Srca Isusova proslavili svetu misu koju je prevodio biskup Antun. S njima su bili i nekadašnji njihovi isusovački poglavari p. Petar Galauner, p. Ivan Cindori i p. Josip Rožmarić te sadašnji rektor Sjemeništa Domagoj Matošević. Biskup je u pozdravu podsjetio na Božje darove koje su nazočni tijekom četverogodišnjeg sjemenišnog boravka i školovanja primili od Boga u ovoj ustanovi i na sve ono što su u njih ugradili poglavari te oni od toga i danas žive. Spomenuo se i preminulih članova generacije, čija je imena pročitao Josip Đurkan, uključivši ih u molitvu.
U homiliji biskup je ukazao na čudesnost rođenja svakog pojedinog nazočnog slavljenika kao nezasluženog Božjeg dara, kao i zvanja koje je svatko na svoj način od njega primio i poslanja koje izvršava te je kazao da je ovo prigoda za sve to Bogu zahvaliti. Na temelju svetih čitanja progovorio je i o ljudskoj ranjenosti zlom, koju svatko od nas nosi kao nemoć duha, te je upozorio na Isusovu riječ u evanđelju da i neprijatelja treba ljubiti i na taj način liječiti ono što je duhovno bolesno. Kazao je kako je praštanje velika Božja moć koja svjedoči da on nije zarobljenik zla nego je iznad njega te da tim putem svoje ranjeno stvorenje vraća u njegovo izvorno stanje i da ga valja moliti kako bi i nama snagom Isusova križa i pobjede nad smrću podario tu moć. Protumačio je kako ljubiti neprijatelja ne znači dopustiti mu da i dalje zlo čini, nego zaustaviti ga da ne bude i sam njime razoren. Spomenuo je kako Božje milosrđe ima za cilj popravak onoga koji čini zlo te je istaknuo da su poglavari u Sjemeništu prije 50 godina primjenjivali metodu sprječavanja djelovanja zla među sjemeništarcima a s druge strane milosrđe i praštanje i tako pomagali mladim ljudima u njihovoj izgradnji i rastu. Zahvalio im je za taj pristup koji i danas ima značenje u njihovu životu.
Nakon svete mise slavljenici su nastavili proslavu u sjemenišnoj blagovaonici gdje je druženje bilo popraćeno predstavljanjem svakog nazočnog i podsjećanjem na zanimljive pojedinosti iz sjemenišnog života.