SVETKOVINA SV. PETRA I PAVLA U POŽEŠKOJ KATEDRALI

Svetkovina apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, u srijedu, 29. lipnja 2016. svečano je proslavljena u požeškoj Katedrali euharistijskim slavljem u 18.30 sati. Tim slavljem ujedno je obilježena i 16. obljetnica uspostave Stolnog kaptola sv. Petra u Požegi. Misno slavlje je predvodio Ivica Žuljević, prepošt Stolnog kaptola sv. Petra u Požegi i župnik Župe Sv. Terezije Avilske u Požegi, a propovijedao je Josip Krpeljević, kanonik lektor.
Uvodeći u misno slavlje prepošt Žuljević je pozdravio nazočne kanonike i druge svećenike, kao i vjernike sabrane na ovom slavlju. Podsjetio ih je da se slavljem ove svetkovine Crkve vraća korijenima svoje vjere, koja je utemeljena na apostolima kao na stupovima. Pozvao ih je na molitvu za Crkvu Kristovu i sve njezine članove na čelu s papom Franjom,, ali i za članove Kaptola, ustanove naše Biskupije koja je nakon dugog vremena nepostojanja ponovno uspostavljenja na današnji dan prije šesnaest godina.
U propovijedi je kanonik Krpeljević ukratko prikazao životni tijek sv. Petra i Pavla, naglasivši da su se njih dvojica u mnogočemu veoma razlikovali jedan od drugoga, ali da ih je međusobno povezala i ujedinila velika vjera u Isusa Krista i žarka ljubav za njega, koju su obojica posvjedočili mučeničkom krvlju. Ustvrdio je da se Crkva, možda nigdje drugdje kao na primjeru ovih tako različitih ljudi, nije očitovala kao jedinstvo u različitosti. Na primjeru iste vjere apostolskih prvaka Petra i Pavla, do koje su se uspeli svaki na svoj posebni način, valja i nama današnjim kršćanima graditi Kristovu crkvu na čvrstoj stijeni jedinstva u različitosti. Na koncu misnog slavlja prepošt Žuljević je zahvalio nazočnim vjernicima na sudjelovanju na ovim misnom slavlju, kao i na njihovoj molitvi za jedinstvo Crkve predvođene papom Franjom. Kanonicima je čestitao 16. obljetnicu uspostave Kaptola Sv. Petra, u Požegi, podjeljujući svima završni misni blagoslov.