POLAZNICI PROGRAMA ROMSKE ODGOJNE ZAJEDNICE POSJETILI POŽEGU

U organizaciji Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma, u Orahovici se od 27. lipnja do 4. srpnja 2016. održava program dopunskog oblika odgoja i obrazovanja za djecu Roma pod nazivom »Romska odgojna zajednica«. Voditeljica programa je s. Karolina Miljak, nacionalna ravnateljica za pastoral Roma. Riječ je o specifičnom obliku odgojne, vjerske i obrazovne djelatnosti koji se organizira za djecu romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Cilj ovog projekta je promicati međukulturni odgoj i obrazovanje, koji uvažava kulturne posebnosti Roma u pastoralnom djelovanju, i na taj način doprinosi očuvanja nacionalnog identiteta Roma u Hrvatskoj. U sklopu programa u petak, 1. srpnja djeca polaznici, njihovi učitelji i animatori posjetili su Požegu, susreli se s biksupom Antunom Škvorčević u Biksupskom domu i razgledali gradske kulturne znamenitosti i sakralne objekte.
Pozdravljajući sve nazočne biskup Antun se zanimao za dosadašnji tijek njihova programa u Orahovici, zahvalivši sestri Karolini i njezinim suradnicima koji ostvaruju ovu lijepu i vrijednu ideju dopunskog školovanja romske djece. Podsjetio je djecu da im školovanje pomaže razumjeti stvarnost oko njih, kako bi se što bolje snašli u društvu u kojem žive. Međutim, naglasio je da pri tom trebaju uvijek polaziti od činjenica da oni postoje zahvaljujući Bogu koji ih je smislio baš takve kakvi jesu u njihovoj različitosti, i koji im pomaže da mogu rasti, ne samo kroz fizički razvoj tijela, nego kroz duhovno izgrađivanje njihova bića. Jer, upozorio je biskup, u dubini našeg bića može se nastaniti pokvarenost, sebičnost i zloća te tako postanemo iznutra mračni i na koncu propadnemo. Da se to ne dogodi, nastavio je biskup, pomažu nam učitelji i odgojitelji svojim nastojanjem da u nas uđe Božja prisutnost, svjetlo, dobrota, plemenitost, ljubav, radost i mir. Naglasio je da najbolje rastu oni koji računaju s time da ih je Bog pozvao u život, i da njegovom pomoću mogu biit jači od zla. Rekao je da su stoljećima mnogi ljudi ovdje u Požegi u povezanosti s Bogom nastojali rasti u dubini svoga bića i bili veliki, da su tragovi njihove dobrote i plemenitosti vidljivi u crkvenim ustanovama i sakralnim objektima koje će danas pohoditi. Poželio im je radostan boravak u Požegi, i sretan nastavak putovanja u Voćin. Svakom sudioniku biskup Antun je poklonio svoju knjižicu »Obnovljena crkva i svetište Gospe Voćinske«, a oni su njemu darovali prigodnu majicu i kapu. Susretu je nazočio i Goran Lukić, ravnatelj Biskupijskog Caritasa, koji je za sve sudionike ovog odgojno-obrazovnog projekta darovao odjeću.
Nakon kraćeg odmora i okrjepe sudionici su pod vodstvom kancelara Josipa Krpeljevića pohodili i razgledali crkvu sv. Lovre te katedralu sv. Terezije Avilske. Usput su se kratko zaustavili pred samostanom časnih sestara milosrdnica te pred zgradom Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupije u sklopu kojeg se nalaze Katolička gimnazija i Katolička osnovna škola. Po izlasku iz kripte Katedrale sudionici su se kratko zaustavili pred Domom Sv. Ivana Pavla II. u sklopu kojeg se nalazi Kolegij Požeške biskupije.