SASTANAK MJEŠOVITE KOMISIJE HRVATSKIH I SRPSKIH STRUČNJAKA O BL. ALOJZIJU STEPINCU

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 13. srpnja sljedeće priopćenje:
„Od 12. do 13. srpnja održan je u Vatikanu prvi sastanak Mješovite komisije hrvatskih i srpskih stručnjaka, kojoj je povjereno da zajednički ponovno prouči život blaženog kardinala Alojzija Stepinca prije, za vrijeme i nakon Drugoga svjetskog rata. Ta je Komisija osnovana na inicijativu Svetog Oca, nakon raznih susreta i vijećanja između predstavnika Svete Stolice, Srpske Pravoslavne Crkve i Hrvatske biskupske konferencije, kako bi odgovorila zahtjevu da se rasvijetle neka povijesna pitanja.
Komisiji je povjereno da provede znanstveno istraživanje, slijedeći metodologiju povijesnih znanosti, temeljenu na raspoloživoj dokumentaciji i na njezinoj kontekstualizaciji. Ona neće utjecati na postupak kanonizacije blaženog kardinala Alojzija Stepinca, koji je u isključivoj nadležnosti Svete Stolice. Predviđa se nîz susreta koji bi trebali završiti u roku od 12 mjeseci.
Komisija je sastavljena ovako:
Predsjedanje pod »okriljem« Svete Stolice: prečasni otac Bernard Ardura, redovnik Reda regularnih kanonika premonstranata, predsjednik Papinskog odbora za povijesne znanosti.
Članovi Katoličke Crkve iz Hrvatske: uzoriti kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački; preuzvišeni msgr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski; preuzvišeni msgr. Antun Škvorčević, požeški biskup; dr. Jure Krišto, Hrvatski institut za povijest; dr. Mario Jareb, Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti.
Članovi Srpske Pravoslavne Crkve: preosvećeni Amfilohije (Radović), mitropolit crnogorsko-primorski; preosvećeni Porfirije (Perić), mitropolit zagrebačko-ljubljanski; preosvećeni Irinej (Bulović), episkop novosadski i bački; preosvećeni Jovan (Ćulibrk), episkop slavonski; prof. Darko Tanasković, veleposlanik, stalni izaslanik Republike Srbije pri UNESCO-u.
Sljedeći sastanak će se održati u Zagrebu, 17. i 18. listopada 2016.“
biskup rimBiskup Škvorčević je po povratku iz Rima izjavio da je sastanak protekao u ozračju dobrog raspoloženja, uzajamnog poštovanja i očitovanja zajedničke brige da se u našoj sredini o svim pitanjima razgovara na dostojan i argumentiran način, ne stvaraju napetosti, ne produbljuju podjele i ne širi netrpeljivost. Tome je dao velik doprinos i način na koji je p. Bernard Ardura vodio sastanak.
Članovi Mješovite komisije zajednički su 12. srpnja posjetili Baziliku sv. Petra i Apostolov grob gdje su se zadržali u molitvi, spomenuvši se tako njegova blagdana koji se toga dana slavio po Julijanskom kalendaru.