SJEDNICA BISKUPA ĐAKOVAČKO-OSJEČKE CRKVENE POKRAJINE

U Biskupskom domu u Đakovu održana je 15. srpnja sjednica biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine na kojoj je uz đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita Đuru Hranića sudjelovao i đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, požeški biskup Antun Škvorčević te srijemski biskup Đuro Gašparović. U pozdravnoj riječi metropolit Đuro je među ostalim podsjetio na posljednju sjednicu održanu u Požegi prigodom izrade korizmene poruke slavonskih biskupa o siromaštvu i demografskom stanju u Slavoniji te požeškom biskupu uputio izraze solidarnosti s onima kojima je u požeškom kraju nevrijeme ovih dana nanijelo veliku štetu. Ujedno je biskupu čestitao na postavu i blagoslovu Dijecezanskog muzeja u Požegi. Čestitao je biskupu Gašparoviću 300. obljetnicu Gospe Tekijske koja će biti proslavljena idućega 4. kolovoza. Spomenuo je kako je upravo na današnji dan prije stotinu godina preminuo đakovački i srijemski biskup Ivan Krapac, koji je u kratko vrijeme svoga pastirskog djelovanja među ostalim podigao i zgradu Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, istaknuvši da će večeras u đakovačkoj Katedrali biti za njega služena misa zadušnica.
Biskupi su se u svom radu usredotočili na aktualno društveno stanje u Hrvatskoj, na procese koji se zbivaju na političkoj sceni, spomenuli važnost da političke stranke s većom jasnoćom predstave vrijednosni sustav za koji se zauzimaju, njegovu utemeljenost u našoj nacionalnoj baštini kao specifičnosti koja obogaćuje zajedništvo europskih naroda i istaknuli potrebu da nova vlada nakon parlamentarnih izbora u rujnu ove godine ozbiljnije posveti pozornost teškom socijalnom stanju u Slavoniji te da poduzme korake koji će zaustaviti osiromašenje i iseljavanje. U tom okviru biskupi su spomenuli važnost još zauzetijeg nastojanja oko izgradnje kršćanskih laika, napose intelektualaca.
Osvrnuli su se na prvu sjednicu Mješovite komisije stručnjaka HBK i SPC o bl. Alojziju Stepincu, održanu minulih dana u Rimu, razmotrili određena aktualna ekumenska pitanja, te istaknuli važnost da kao Metropolija, čija se jedna biskupija nalazi na području Republike Srbije, nastoje o ekumenskim pitanjima razmišljati zajedno s tamošnjim crkvenim čimbenicima. Izrazili su mišljenje kako bi HBK nakon osamostaljenja Hrvatske i okolnosti nastalih s Domovinskim ratom trebala uputiti vjernicima svoju poruku o važnosti ekumenskih odnosa u novoj situaciji.
Pored navedenog biskupi su posvetili pozornost mjestu i značenju kulture u suvremenoj evangelizaciji, istaknuvši kako je Slavonija u prošlosti teško stradavala te su uništeni mnogi svjedoci našega kršćanskog i nacionalnog identiteta. Istaknuli su potrebu snažnijeg čuvanja i obnavljanja postojeće sakralne baštine i njezina prezentiranja javnosti, napose one koja je izvan liturgijske uporabe i mjesto joj je u dijecezanskom muzeju.