MLADI POŽEŠKE BISKUPIJE HODOČASTILI U KRAKOV NA SVJETSKI DAN MLADIH

Skupina od stotinjak mladih iz Požeške biskupije sudjelovala je na Svjetskom danu mladih, koji se u Krakovu od 25. do 31   . srpnja 2016. Odvijao pod geslom »Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe«. Ovo tjedno hodočašće u organizaciji Ureda za mlade pri HBK i Povjerenstva za mlade Požeške biskupije predvodili su Jozo Jurić, župnik Župe sv. Leopolda Mandića u Požegi, i Marijan Pavelić, prefekt Kolegija Požeške biskupije, a mlade su uz njih pratile s. Jasna Crnković iz Novske i s. Irena Bajan iz Zagreba, iz Družbe sestara Kćeri Milosrđa. U skupini iz Požeške biskupije najbrojniji su bili mladi iz župe Sv. Leopolda Mandića iz Požege, iz Katoličke gimnazije u Požegi te iz Velike, Našica, Novske i Virovitice.
Srdačnom dobrodošlicom mlade su u ponedjeljak (26. srpnja) u krakovskoj četvrti Biezanow dočekali mladi volonteri na čelu sa župnikom župe Rođenja Blažene Djevice Marije (Parafia Narodzenia Najświętszej Maryi Panny). Nakon okrjepe i najvažnijih informacija mladi su preuzeli bogate hodočasničke pakete i uputili se u domove obitelji koje su im omogućile tjedni smještaj. Istoga dana u popodnevnim satima mladi su pohodili svetište sv. Ivana Pavla II. Svetu misu na hrvatskom jeziku predvodio je msgr. Mijo Gorski, pomoćni zagrebački biskup i predsjednik Odbora HBK za mlade, a s njim su koncelebrirali msgr. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup, i msgr. Marko Semren, pomoćni banjolučki biskup. Predvoditelj slavlja je zahvalio svetom Papi za sve što je učinio za hrvatski narod, a požeški mladi su mu na poseban način zahvalili što je utemeljio Požešku biskupiju. Nakon Svete mise mladi su se pjevajući i moleći uputili u susjedno svetište Božanskog milosrđa i samostan Kongregacije Naše Gospe od Milosrđa, gdje se nalazi grob sv. Faustine Kowalske i originalna slika Milosrdnog Isusa. Tako se već prvoga dana hrvatski hodočasnici imali priliku posjetiti dvoje svetaca, apostola milosrđa, zaštitnika Svjetskog susreta mladih.

Prvi dio idućeg dana (27. srpnja) mladi su iskoristili za upoznavanje znamenitosti u centru Krakova, a posebno su ih oduševili programi Festivala mladih koji su se istovremeno odvijali na gotovo svim gradskim trgovima. U poslijepodnevnim satima uputili su se prema parku Błonia gdje je euharistijskim slavljem službeno započeo program Svjetskog dana mladih.
Svetu misu je predvodio kardinal Stanisław Dziwisz, krakovski nadbiskup i dugogodišnji tajnik pape Ivana Pavla II. Za vrijeme misnog slavlja bili su istaknuti simboli Svjetskog dana mladih – ikona Majke Božje Salus Populi Romani i Križ.
U srijedu (28. srpnja) su započele trodnevne kateheze u gradskim župama po jezičnim skupinama. Hrvati su se okupili su župnoj crkvi Svete Obitelji (Najświętszą Rodziną), gdje su katehezu, svjedočenje i pjesmu animirali mladi Varaždinske biskupije. Tijekom programa brojni mladi su pristupili sakramentu pomirenja. Prvu katehezu na temu Božanskog milosrđa održao je i Svetu misu predvodio msgr. Mijo Gorski, a među brojnim svećenicima koncelebrirali su i trojica svećenika iz požeške biskupije: Jozo Jurić, Tomasz Cybula i Marijan Pavelić. Poslije podne mladi su posjetili jedan od najstarijih rudnika soli Wieliczka iz 13. stoljeća. Rudnik od devet katova doseže dubinu od 327 metara i dug je preko 300 km. Turistička cesta je duga 3.5 km i obilazi najznamenitije dijelove rudnika. Uz brojne skulpture mlade je najviše oduševila Crkva sv. Kinge, najveća podzemna crkva na svijetu, koju su rudari isklesali iz žive kamene soli. Večernje sate mladi su proveli uz druženje i igru u prostorima župe Rođenja BDM u Biezanowu.
Drugu katehezu u četvrtak (29. srpnja) predvodili su mladi iz Bosne i Hercegovine. Posebno je dirljivo bilo svjedočanstvo mlade Amre, muslimanke iz Mostara koja je postala Gabriela, a nakon nje o svom pozivu je progovorio mladomisnik Boris Plavčić, koji djeluje u Rotterdamu. Katehezu je održao msgr. Marko Semren, a Svetu misu je predvodio msgr. Stanislav Hočevar. U poslijepodnevnim satima mladi su se ponovno uputili u park Błonia, gdje unatoč kiši i gužvi na ulicama, radost i pjesma na svim jezicima svijeta nisu prestajali.
U zajedništvu s gotovo milijun mladih iz više od 180 zemalja mladi su dočekali papu Franju, koji im je na tom prvom susretu poručio da ne izgledaju kao »umirovljeni mladi« nego da budu svjedoci Božanskog milosrđa cijelome svijetu.
Treća i posljednja kateheza održana je u petak (29. srpnja) u Crkvi Svete Obitelji. Sav duhovni program toga dana animirali su mladi Zagrebačke nadbiskupije, a mladima se pridružio i kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup. Nakon kateheze o Božanskom milosrđu, kardinal Bozanić i ostali biskupi odgovarali su na brojna pitanja mladih. Nakon kratkog predaha slavila se posljednja misa za sve hrvatske hodočasnike. Poslije podne u parku Błonia mladi su razmatrali otajstva Kristove muke u pobožnosti Križnoga puta. Četrnaest postaja sadržajno su se povezale sa sedam duhovnih i sedam tjelesnih djela milosrđa, a pratio ih je i moderni glazbeno-plesni scenski prikaz.
Pretposljednjeg dana (30. srpnja) skupina iz Požeške biskupije je hodočastila u poznato Marijansko svetište nedaleko Krakowa – Kalwaria Zebrzydowska – koje je dizajnirano prema karti Jeruzalema iz 1584. godine. Taj maniristički hodočasnički park i pejzažni kompleks izgrađen je u 17. st. Svetu misu u kapelici Srca Isusova predvodio je. Jozo Jurić, animirali mladi Požeške biskupije, a svojom prisutnošću na svetoj misi posebno ih je iznenadio nekadašnji sobar sv. Ivana Pavla II. Nakon uspona na brdo Kalwaria Požežani su nastavili hodočašće prema Wadowicama, malom gradiću koji se postao omiljeno hodočasničko mjesto jer se u njemu rodio, krstio i odrastao Karol Józef Wojtyła. Mladi su imali priliku vidjeti krstionicu u kojoj je Svetac kršten, rodnu kuću u kojoj je odrastao, ali i probati Kremowku, omiljeni kolač studenta Karola. Pri povratku u Krakow bilo je nemoguće autobusom se približiti mjestu bdijenja jer su rijeke ljudi preplavile sve glavne ceste. Mladi su se iskrcali desetak kilometara od Polja milosrđa (Campus Misericordiae) i pješice se uputili na mjesto molitve. Organizatori su vrlo dobro regulirali protok ljudi, opskrbljivali sve vodom i hranom, a hodočasnici su, i po suncu i po kiši, bez prestanka pjevali idući prema svom cilju. Po dolasku na Polju milosrđa, u krakovskoj četvrti Brzegi nastalom isušivanjem jezera, započelo je molitveno bdijenje s papom Franjom.. Papa je pozvao mlade da idu Božjim putem kako bi nadvladali strah i teror koji uzrokuju zatvaranje i paraliziranost. Potaknuo ih je da pouče odrasle kako zajedno živjeti u različitosti. »Trebate nam kako biste nas naučili suživotu, dijalogu, dijeljenju u raznolikosti kultura – ne kao da je to prijetnja, nego prigoda. Imajte hrabrosti poučiti nas da je lakše graditi mostove nego podizati zidove«, poručio je Papa mladima. Predložio im je sagrade jedan konkretni »most« koji je moguće ostvariti na licu mjesta: pružiti si i stisnuti ruku. Nakon tih riječi više od milijun mladih počeli su se okretati jedni prema drugima pružajući si znak mira. To je »prvotni« i »veliki bratski most«, rekao je Papa, poželjevši da ga nauče graditi i »velikani ovoga svijeta«. Potom je pozvao okupljene mlade da ne žive u snu, i da ne dopuste da drugi odlučuju o njihovoj budućnosti. »Umjesto ugode, radije birajte slobodu; zamijenite paralizirajući kauč za cipele kako biste išli Božjim putovima i današnji svijet zarazili radošću«, zaključio je Sveti Otac svoj nagovor. Uslijedilo je klanjanje u tišini koja je tako snažno govorila u srcima mladih koji su nutarnje raspoloženje svoje duše izvanjski pokazivali podižući upaljene svijeće. Slavljenje Isusa nastavilo se i nakon klanjanja koncertom duhovne glazbe, a među izvođačima su nastupili i mladi iz Studentskog katoličkog centra Palma iz Zagreba.
Nakon noći provedene na Polju milosrđa mladi su spremno dočekali nedjeljno jutro (31. srpnja) i vrhunac Svjetskog dana mladih – Euharistijsko slavlje u kojem je sudjelovalo preko 2,5 milijuna vjernika, koji su obnovili svoja krsna obećanja. Tom prigodom papa Franjo je izrekao »veliko hvala« mladima koji su »ispunili Krakov zaraznim entuzijazmom vjere«. Informatičkim rječnikom poručio je mladima cijelog svijeta da molitva bude njihovo »chatanje« a evanđelje njihov GPS. Nastavljajući s tehnološkim metaforama u obraćanju današnjoj mladeži oboružanoj najnovijim aplikacijama za svoje pametne telefone, papa Franjo ih je pozvao da »instaliraju najbolju poveznicu od svih, poveznicu srca koje vidi i prenosi dobrotu a da se ona ne istroši«. Prije anđeoskog pozdravljenja Papa je rekao mladima da se sv. Ivan Pavao II. radovao na nebesima, i da će im pomoći posvuda nositi radost evanđelja, a da nas »Blažena Djevica uči da ne izgubimo darove primljene tijekom Svjetskog dana mladih, nego da ih čuvamo u srcu kako bi donijeli ploda«, ustvrdivši »Svjetski dan mladih ne završava nego tek počinje kada se vrate svojim kućama«. Na svršetku misnog slavlja papa Franjo je najavio da će se sljedeći Susret mladih održati u Panami 2019. godine. Nakon pozdrava s obiteljima koje su ih ugostile te razmjene poklona i brojeva mobitela, mladi Požežani su se u večernjim satima uputili prema svojoj Domovini.